OROSZVALOSAG.HU


Ukrán videóklipek a Győzelem napjára

  |  2015-04-27 20:03:26  |  
Oroszvilag.hu

Ukrán videóklipek a Győzelem napjára

Összeegyeztethető a szovjet múlt a jelennel?

 Ukrán videóklipek a Győzelem napjára

Ukrajnában két rövid, de hatásos videóklippel demonstrálták, hogy továbbra is fontosnak tartják a Győzelem napját, a Szovjetunió náci Németország elleni győzelmét – de reflektálnak a mostani háborúra is. A klipek Ukrajna Nemzeti Gárdája és Ukrajna Nemzeti Hadtörténeti Múzeumának közreműködésével készültek.

A „Nagymama” című videóban egy fiatal, ukrán nemzeti karszalagot viselő, kórházban dolgozó lány telefonál második világháborús veterán nagymamájának, akit már három hónapja nem hívott fel. A lány és a nagymama oroszul beszélnek. A lány az ünnep alkalmából köszönti nagyanyját, s azt mondja: „Köszönöm, amit tettetek. Nagyon büszke vagyok rád.” A nagymama szintén büszkeségét fejezi ki, majd az ukrán nacionalisták jelmondatával búcsúzik: „Dicsőség a hősöknek!”. Ezt követően az látszik, hogy egy sebesült ukrán katonát hoznak be a kórházba, a lány hozzászalad, majd elhangzik: „Emlékezünk, büszkék vagyunk, győzünk.” 1945-2015.

 

A másik klip címe, „Nagypapa”. A film elején egy vörös csillagos szovjet katonai repülőgép modellje látható, majd a veterán nagypapa, aki szovjet egyenruhát ölt fel. Az egyenruhán ukrán nemzeti zászló, sarló-kalapácsos jelvény, és más kitüntetések. A nagypapát unokája hívja egy laktanyából. A párbeszéd itt is orosz nyelven zajlik. A fiú egy vörös csillagos érdemrendet hord a bal zsebében, „a szívénél”, majd harcba indul. A film végén az idős veterán a „Dicsőség Ukrajnának!” szavakkal búcsúzik; „Emlékezünk, büszkék vagyunk, győzünk.” 1945-2015. 

Cimkék: 1945, 2015, Győzelem napja
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat