OROSZVALOSAG.HU


Karelin, Karpov, Kulakova: erő, ész, kitartás

  |  2022-10-27 09:41:15  |  
Oroszvalóság Admin

Karelin, Karpov, Kulakova: erő, ész, kitartás

A szovjet sport nagy alakjai VII.

 

Karelin, Karpov, Kulakova: erő, ész, kitartás

Karelin, Alekszandr (1967-)

Minden idők legnagyobb kötöttfogású birkózója. Háromszoros olimpiai bajnok, kilencszeres világbajnok és tizenkétszeres Európa-bajnok a 130 kilogrammos súlycsoportban. Szerepel a Guinness Rekordok Könyvében, ugyanis tizenhárom évig egyetlen vereséget sem szenvedett és hat évig egyetlen pontot sem csináltak ellene. A szöuli olimpiai játékokon a Szovjetunió, a barcelonai olimpián a FÁK-országok, az atlantai olimpián Oroszország zászlóvivője a megnyitó ünnepségeken. Pályafutása 888 mérkőzéséből mindössze ötöt vesztett el. 1999-től politikai szerepet vállalt, jelenleg az orosz felsőház tagja. Európa Uniós szankció alatt áll.

Karelin, Karpov, Kulakova: erő, ész, kitartás

Karpov, Anatolij (1951-)

Sakkvilágbajnok 1975 és 1985 között, 1993 és 1999 között a FIDE világbajnoka, csapatban hatszoros olimpiai és kétszeres világbajnok. Kilencszer kapott sakk Oscar-díjat. Több, mint 160 sakktornán győzedelmeskedett, amivel csúcstartó.  A múlt század leghosszabb és legemlékezetesebb párviadalát vívta Garri Kaszparovval a sakkvilágbajnoki címért. Mind a Szovjetunióban, mind Oroszországban politikai szerepet is vállalt. Nagy filatelista, bélyeggyűjteménye értékét legalább 13 millió Euróra becsülik.

Karelin, Karpov, Kulakova: erő, ész, kitartás

Kulakova, Galina (1942-)

Az 1972-es sapporói olimpián valamennyi sífutó számot megnyerte, összesen négyszeres olimpiai és ötszörös világbajnok. Csak azért nem ötszörös, mert az 1968-as olimpián 500 méterrel a cél előtt vezető pozícióban elesett és így csak második lett. 39-szeres szovjet bajnok. 1976-os bronzérmét elvették az 5 km-es síkfutásban efedrin használata miatt, de az aranyérmes 3x5 km-es váltóból nem zárták ki. 2022 májusában Izsevszkben utcát neveztek el róla.

 

(Október és november folyamán alfabetikus rendben mindennap megjelenik egy-egy sportoló fényképe a Ruszisztikai Központ/Intézet Facebook-oldalán, amelyekre a "tetszik" kattintással lehet szavazni. Az öt fős zsűri és a szavazásban résztvevők együttes döntése alapján választódik ki végül minden idők 12 legkiválóbb szovjet sportolója.) 

 

(Az adatok az orosz Wikipédiából származnak.)

 

Cimkék: Alekszandr Karelin, Anatolij Karpov, Galina Kulakova
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat