OROSZVALOSAG.HU


Blohin, Borzov - két ukrán fenomén

  |  2022-10-17 09:21:24  |  
Oroszvalóság Admin

Blohin, Borzov - két ukrán fenomén

A szovjet sport nagy alakjai II.

Blohin, Borzov - két ukrán fenomén

Blohin, Oleg (1952-)

Mindössze 17 évesen mutatkozott be a Dinamo Kijev felnőtt csapatában. Az itt eltöltött 19 év alatt 432 meccsen vett részt, több mint 200 gólt szerzett és csapatával kétszer nyerte meg a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Ötszörös szovjet gólkirály. Mind a válogatottságok száma, mind a lőtt gólok tekintetében szovjet rekorder. 1972 és 1988 között 112 meccsen ölthette magára a címeres mezt. A szovjet labdarúgó válogatottban összesen 42 gólt szerzett.

Lev Jasint követően ő volt a második és az utolsó szovjet (egyben az első ukrán) állampolgár, aki megkapta az Aranylabdát (1975-ben).

 Blohin, Borzov - két ukrán fenomén

Borzov, Valerij (1949-)

Minden idők legsikeresebb szovjet vágtázója. 1972-ben, Münchenben, 100 és 200 méteres síkfutásban olimpiai aranyérmet szerzett, amivel megtörte e versenyszámokban az amerikai hegemóniát. 1969 és 1977 között az Európa bajnokságokon összesen négyszeres bajnok, továbbá hétszeres fedettpályás Európa bajnok. Felesége Ljudmila Turiscseva, négyszeres olimpiai bajnok tornász. Később hét évig ukrán sportminiszter is volt.

 

(Október és november folyamán alfabetikus rendben mindennap megjelenik egy-egy sportoló fényképe a Ruszisztikai Központ/Intézet Facebook-oldalán, amelyekre a "tetszik" kattintással lehet szavazni. Az öt fős zsűri és a szavazásban résztvevők együttes döntése alapján választódik ki végül minden idők 12 legkiválóbb szovjet sportolója.) 

 

(Az adatok az orosz Wikipédiából származnak.)

Cimkék: Oleg Blohin, Valerij Borzov
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat