OROSZVALOSAG.HU


Másfél millió orosz menekült 

  |  2022-07-23 21:17:05  |  
Igari Léna

Másfél millió orosz menekült 

Sajtószemle a százéves Szovjetunióról V. 

 

Másfél millió orosz menekült 

Naptárunk ma 1922. július 23-át mutat. A párizsi Friss Hírek szerint a Nemzetek Szövetségének legutóbbi ülésén szóba került az orosz menekültek ügye. A szervezetnek a hadifoglyok hazaszállításáért és menekültekért felelős főbiztosa, Fridtjof Wedel-Jarlsberg Nansen felszólalásában szót emelt az Oroszországból elmenekült mintegy másfél millió személy ügyében. A menekültek ugyanis komoly nehézségeket szenvednek Európában, elsősorban az utazási lehetőségeik korlátozása miatt, melynek oka a jogi státuszuk elrendezetlensége. Nansen ezért az oroszországi menekültek részére speciális ideiglenes útlevél kiadására tett javaslatot a Nemzetek Szövetségének tanácsülésén. A nemzetközi genfi egyezmény alapján ezután ötvenkét ország fogadta el a hontalanná vált menekültek számára a Nansen által kibocsátott, mintegy 450 ezer úti okmányt, az ún. Nansen-útlevelet. Ezen tevékenységéért 1922-ben Nobel-békedíjat is kapott.

Az Izvesztyija ugyanezen a napon a következőket adta hírül: a muromi Jaroszlávszkaja körúton, a hatóságok felfegyverzett csoportot vettek őrizetbe, amely terrorizálta a helyi lakosságot. A banda vezetője, egy Mihail Mitruhin nevű fiatalember azért adta bűnözésre a fejét, mert szeretett volna megnősülni, de erre nem volt anyagi lehetősége. Társa Sztyepán Kraszánov 22 éves volt, rejtekhelyüket pedig utóbbi felesége biztosította.

A Bijszki Földműves című lap a helyi favágó artyel tragédiájáról adott hírt, amelyben egy vihar során az egész gazdaságot sárlavina borította el. A munkások segítségére siető falusiaknak hét személyt sikerült kimenteni, hárman azonban életüket vesztették.

Másfél millió orosz menekült 

A New Yorkban megjelenő Ma (Сегодня) című lap az oroszországi Denevér színitársulat amerikai turnéjának egyik előadásáról számolt be, amelyen megjelent Herbert Hoover, az éhezőket segítő ARA (American Relief Administration) szervezet megalapítója is. Az elnök jelenléte – noha szeretett volna inkognitóban maradni – nem kerülte el a színjátszó csoport vezetőjének figyelmét, és meleg hangú beszéddel köszöntötte Hoovert: kifejezte számára a háláját és elmondta, hogy az orosz emberek milliói köszönhetik életüket a politikusnak. „Mi, oroszok az Ön nevét soha nem felejtjük, és kevés megtisztelőbb dolog van a világon, mint látni az orosz gyerekek megmentőjét.” – mondta el a társulat vezetője, amit egy Hoover tiszteletére előadott dal követett. A zavart elnököt ezután a terem hangos ovációja köszöntötte.

Forrás: starosti.ru

Cimkék: Szovjetunió 100, menekültek, Nansen, Hoover, éhínség
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat