OROSZVALOSAG.HU


Posztszovjet éremeső Minszkben

  |  2010-04-23 00:58:09  |  
Zelei Dávid

Posztszovjet éremeső Minszkben

Két nehézatlétikai sportág világversenyét is a posztszovjet térségben rendezték a közelmúltban. Minisorozatunk első részében Minszkbe látogatunk.

Április 2. és 11. között Minszkben rendezték a 23. női és 89. férfi súlyemelő Európa-bajnokság küzdelmeit, melyben a hagyományosan erős posztszovjet térség versenyzői összesen 29 arannyal, 25 ezüsttel és 28 bronzzal zártak. Az éremtáblázat tetején Oroszország végzett, a három Európa-rekord közül pedig egy a fehérorosz Nasztaszja Novikaváé.

 

Posztszovjet éremeső Minszkben

 

Ha az olimpián edződött olvasó némileg sokallja a kiosztott érmek számát, elég annyit tudnia, hogy az ötkarikás küzdelmekkel ellentétben a világbajnokságokon a két fogásnemben (szakítás, lökés) és összetettben is érmeket osztanak, egy-egy versenyző tehát gyakran három éremosztóra is hivatalos lehet. Az utóbbi időben a világbajnokságokon és olimpiákon domináns kínaiak és a súlyemelésben Ázsiába sorolt kazahok (akik futballban és más csapatsportágakban már Európai zónákban küzdenek) hiányát a hagyományosan erős örmény-török-orosz-belorusz négyes használta ki leginkább. A magyar csapat különböző okokból reaktivált tagok sorát vonultatta fel Gyurkovicstól (dopping) Krutzlerig (szülés) Baranyaiig (brutális sérülés), utóbbi két hatodik hellyel zárva lett a legeredményesebb magyar, s csaknem mindenki a legjobb tízbe került.

 

A főszerepet ugyanakkor nem ők játszották, hanem az orosz nehézsúlyúak (a „királykategóriában” (férfiaknál +105, a nőknél +75 kiló) megszerezhető hat aranyból öt Jevgenyij Csigisev és Tatyana Kasirina nyakába került 2-3-as elosztásban), illetve még inkább az orosz nők: a 63 kiló fölötti súlycsoportokban (69, 75, +75) minden arany orosz nyakba (név szerint Okszana Szlivenko, Szvetlana Zabolotnaja és a már említett Kasirina nyakába) került, s volt, ahol az ezüstöket is vitték az oroszok (75 kilóban Nagyezsda Jevsztyukina követte Zabolotnaját).

 

Ragyogóan zártak a házigazda beloruszok is. A huszonkilenc esztendős, 53 kilós Nasztaszja Novikava 2005 és 2009 után harmadik EB-jén zárt arannyal (mindjárt hárommal), összetettben Európa-rekordot (238) ünnepelve, csaknem harminc kilót verve a második helyezettre – a vb-re ugyanakkor javulnia kell, az alsóbb súlycsoportokban ugyanis nehezen megtörhetőnek tűnnek a kínaiak. A férfiaknál Belarusz „legerősebb és legszegényebb” sportolója, a havi 200 euróból tengődő pekingi olimpiai bajnok, Andrej Aramnov három sikeres fogással három aranyat zsebelt be – naná, ha valaki akkor száll be a szakításba, mikor már mindenki végzett, az megengedheti magának, hogy elrontson két világrekord-kísérletet…

Két aranyat szerzett a veterán, 34 éves s mindössze 160 centis Vitalij Gyerbenyev is, aki jóval visszafogottabb súlyokon kezdett, mint mondjuk a pekingi olimpián, viszont nem is esett ki, mint ott – fénykorában Athénban 280-as összetettel lett negyedik, most 256 is elég volt a győzelemhez (annak ellenére, hogy a B-csoportban induló, mindössze 17 éves örmény csodagyerek, Smbat Margarjan úgy elverte lökésben, mint jég a határt – e fogásnemben Gyerbenyev csak az ötödik lett).

 

Kifejezetten remekül szerepeltek a viadalon az örmények hét arannyal, nyolc ezüsttel és négy bronzzal. Két összetett győztesük közül Peking olimpiai ezüstérmesének, a mindössze 22 esztendős Tigran Martiroszjannak sikerült söpörnie férfi 77 kilóban. Egy súlycsoporttal fölötte örmény belharc alakult ki az aranyért: ugyan szakításban sem Gevorik Pogoszjan, sem Ara Kacsatrjan nem igazán erős, lökésben csak ők jutottak 200 kiló fölé, s az összetett első két helyén is ők osztoztak egyetlen kiló különbséggel: Pogoszjan első címeit nyerte nemzetközi porondon.

 

Egy arany kijutott az ukránoknak is: a tavaly Koreában ezüstöt szakító, 94 kilós Artyom Ivanov ezúttal is kedvenc fogásnemében tündökölt, az élen végezve, a sorozatban háromszor (2006, 2007, 2008) Európa-bajnok +75-ös Olha Korobka ugyanakkor meg kell barátkozzon a gondolattal, hogy nem csak a kínaiak tudják leszorítani a dobogó tetejéről: a huszonöt éves súlyemelőnőt a már említett Kasirina mindkét fogásnemben, így összetettben is messze fölé kerekedett.  

 

Az immár hagyományosan arany nélkül záró azeriek öt érméből a 94 kilós Rovsan Fatullajev egymaga szerzett hármat – ha mindkét fogásnemben hozza utolsó, elrontott fogását, most két aranynak és egy ezüstnek örülne, így viszont be kellett érnie két ezüsttel és egy bronzzal. Érmeihez a 62 kilós, szakításban hagyományosan gyengébb Szulejmanov tett hozzá egy lökés- és egy összetett bronzot.

 

Egy-egy fogásban összesen három bronzot szorgoskodtak össze a moldávok: közülük Jurij Dudoglo járt legközelebb az ezüsthöz.

 

A minszki Európa-bajnokság tehát nagy posztszovjet sikert hozott – az azonban jól látható volt, hogy sokan a szeptemberi, olimpiára kvalifikáló világbajnokságra időzítik legjobb formájukat. A most éremtáblázat élén végző oroszoknak mindenesetre nem rossz ómen, hogy 2011-ben az új orosz "sportfővárosban", Kazanyban rendezik az EB-t.

 

      

 

 

Cimkék: súlyemelés
Országok: Belarusz Ukrajna Moldova Örményország Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat