OROSZVALOSAG.HU


Ukrán elemzők szerint Lukasenko rendszerének vége

  |  2020-08-14 10:13:58  |  
Gyóni Gábor

Ukrán elemzők szerint Lukasenko rendszerének vége

Még ha az elnök most pürrhoszi győzelmet arat is

Ukrán elemzők szerint Lukasenko rendszerének vége

 

 

A Strana ukrán portál belorusz elemzőket kérdezett a Belaruszban – nem váratlan módon – kialakult tömeges tüntetésekről.

Pjotr Kuznyecov politológus szerint ha Lukasenko meg is tudja tartani a hatalmát, rendszere elveszítette legitimitását. A rendszer belső legititimitásának vége, immáron csak szuronyokon nyugszik. Elveszíti a külső legitimitását is, melynek építésén az elmúlt években oly sokat fáradozott Minszk.

Lukasenkótól elfordult szinte az összes belorusz sztár és híresség, az erőszakos rendőri fellépés a közömböseket is taszítja.

Belarusz most a politikai instabilitás fázisába lép, Lukasenko bármilyen kezdeményezése (tervezett alkotmánymódosítás) ellenérzéseket fog szülni, a gazdasági helyzet várhatóan romlani fog. Lukasenko már semmit nem tud ajánlani a társadalomnak. A legvalószínűbb kimenetel előrehozott választás lesz.

Valerij Karbalevics szerint Belaruszban komoly politikai válság alakult ki, polgárháborús elemekkel. Az állami túlsúlyra épülő belorusz gazdasági modell már kimerítette tartalékait. Az elmúlt tíz évben az életszínvonal stagnált. Lukasenko rosszul kezelte a koronavírus járványt. Megváltozott az információs tér is, a televízió mára nagyrészt elvesztette jelentőségét, az internet információs pluralizmust hozott.

Szergej Csalij szerint a közeljövőben a rendszer széthullását fogjuk látni. A társadalom súlyosan megosztott.

Artyom Srajbman szerint a társadalom megelégelte a 26 éves pangást, a hatalom leválthatatlanságát, a repressziókat, a mostani nyílt erőszak dühíti az embereket. Amit Lukasenko mellett lehet felhozni, hogy Belaruszban azért van egyfajta stabilitás, nincs olyan oligarcharendszer és korrupció mint Ukrajnában vagy Oroszországban. A fizetéseket kiszámíthatóan átutalják. Sok ember van, akik félnek a változástól. Mégis, a jelek szerint a mostani helyzetben a többség nem a hatalom oldalán van.

 

 

 

Cimkék: Lukasenko, Belarusz
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat