OROSZVALOSAG.HU


Szakértői vélemények a Szkripal-ügyről

  |  2018-03-19 19:14:37  |  
Oroszvilag.hu

Szakértői vélemények a Szkripal-ügyről

Katonai idegméreg alkalmazása példátlanul súlyos dolog

 Szakértői vélemények a Szkripal-ügyről

 

Az orosz ellenzéki lap, a Novaja Gazeta két szakértő vegyészt szólaltatott meg a Szkripal-ügy „szakmai” vonatkozásairól.

A március 15-én publikált interjúban Vil Mirzajanov, a Novicsok idegméreg ― melynek a létezését nem ismeri el a hivatalos Moszkva ― egyik állítólagos megteremtője mondta el gondolatait. A 83 éves Mirzajanov 1995 óta az USA-ban él, New Jersey államban. Amerikába egy program keretében került, melynek során az egykori szovjet fegyverkezésben részt vett koponyákat csábítottak az Államokba.

Az 1970-es és 1980-as években Mirzajanov tagja volt annak a szovjet tudóscsoportnak, amely idegmérgek kifejlesztésével foglalkozott. Az egykori Szovjetunióban három helyen foglalkoztak hasonló munkával: Moszkvában, Sihaniban (Szaratov megye) és Nukuzban (Üzbegisztán). Mirzajanov szerint a Novicsok kifejlesztése 1988-ban ért véget, ekkor a szovjet hadsereg kapott az idegméregből.

A projekt szigorúan titkos volt. Az első nyilvános információt a Novicsokról 1992-ben közölte Mirzajanov, aki akkor a Moszkovszkije Novosztyiban azért bírálta az orosz kormányt, mert az folytatja a kísérletezést a vegyi fegyverekkel. Mirzajanovot a cikk után államtitok megsértésével vádolták, de az ellene folytatott eljárást két év után lezárták, majd a tudós Amerikába távozott. 2008-ban nyilvánosságra hozta az állítólagos Novicsok képletét, és részletes beszámolót közölt a szovjet vegyifegyverprogramról az Államtitkok: az orosz vegyifegyverprogram belülről című könyvében.

Oroszország ma sem ismeri el a Novicsok meglétét, gyakorlatilag minden, amit tudni lehet erről, az Amerikába kivándorolt Mirzajanovtól származik, és nincs hivatalos megerősítése.

Mirzajanov azt állítja, ő úgy gondolta, miután nyilvánosságra hozta a képletet, „az oroszországi elvtársak” nem merik majd bevetni a titkosságát elveszítő fegyvert. Szerinte a volt szovjet köztársaságokban nem maradhatott a méregből, mert előállításához nagyon komoly technikai és szakember apparátus szükséges, a szovjet korból megmaradt minták pedig már rég felbomlottak. Mirzajanov szerint a Novicsok nagyon erős méreg, sokkal erősebb a VX-nél és a szaringáznál.

Mirzajanov szerint Szkripalékat egy bárban mérgezhették meg, úgy, hogy egy spray segítségével juttatták a levegőbe az anyagot.

Mirzajanov azt állítja, a ’90-es években Soros György közbeavatkozása mentette meg, a milliárdos az ő szabadon engedéséhez kötötte az oroszországi tudomány további finanszírozását. 1994-ben be is rekesztették az ellene folyó eljárást. Mirzajanov magát békeharcosnak tartja, aki a béke és a humanizmus érdekében publikálta 2008-ban a Novicsok képletét.

 

A Novaja Gazeta március 17-én egy másik interjút is közölt az üggyel kapcsolatban, miután a brit The Telegraph című lap hivatalos személyekhez közeli forrásokra hivatkozva azt írta, a mérget Julija Szkripal hozhatta magával a táskájában Moszkvából, úgy, hogy nem tudott arról, mit szállít. Úgymond, a mérget valaki a táskájába helyezhette.

Igor Miljutyin toxikológus, katonai orvos osztotta meg kételyeit a lappal. Szerinte képtelenség, hogy a mérget táskában szállították volna. A méregnek azonnal hatnia kellett, minden késlekedés nélkül. Az csak radioaktív mérgezés esetén elképzelhető, hogy az áldozat még egy ideig képes tudatosan cselekedni, idegmérgeknél a hatás azonnali. Még egészen minimális mennyiség esetén is azonnal orrfolyás, hányás, görcsök, rángás, látásvesztés, kóma lép fel, éppen ebben az állapotban került kórházba Szkripal és lánya, akik valószínűleg minimális adagot kaphattak, de azonnali orvos beavatkozás nélkül már halottak lennének. Ebből következően Szkripalékat ott, azon a helyen mérgezhették meg, ahol meg is találták őket, egy padon.

Miljutyin szerint Oroszországnak számos eszköze van arra, hogy „individiális” csapást mérjen valakire. Katonai idegméreg, ami tömegpusztító fegyvernek minősül, alkalmazása egy konkrét személy likvidálása céljából a lehető legostobább lépés lenne, már csak azért is, mert ilyen fegyver alkalmazása jól kimutatható nyomokat hagy maga után. Tehát a jelenlegi merénylet végrehajtói, akárkik is voltak, nagy botrányt akartak, és a veszélyes tömegpusztító fegyverrel nemcsak a célszemélyt, de többeket is veszélyeztettek.

Miljutyin azt állítja, semmit nem tud a Novicsokról.

Cimkék: Novicsok, Mirzajanov, Szovjetunió, Amerika, 1992, 2008, Novaja Gazeta, Moszkva, Miljutyin,
Országok: Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat