OROSZVALOSAG.HU


Az Anzsi Oroszország kicsiben 

  |  2011-08-16 10:14:23  |  
Gyóni Gábor

Az Anzsi Oroszország kicsiben 

Külső csillogás, belső rothadás 

 Az Anzsi Oroszország kicsiben 

A dagesztáni Anzsi Mahacskala labdarúgócsapata egyre inkább egy mini-Oroszországot testesít meg – írja a gazeta.ru szerkesztőségi cikke. Csillogó felszín, nagyszabású tervek, a mélyben pedig erőszak és nincstelenség, élesedő etnikai konfliktusok, kizárólag a külső erőforrásokra támaszkodó sikercélok.

Szulejman Kerimov korábban csak Oroszországban ismert futballcsapata, az Anzsi Mahacskala rövid időn belül egyszercsak világhírnévre tett szert. Az Anzsi átigazolásai (Roberto Carlos, Dzsudzsák, Zsirkov, Eto’o) és átigazolásai tervei (Arsavin) folyamatosan a reflektorfényben tartották a csapatot.

Ezek a futballisták olyan fizetéseket kapnak, és olyan összegekért szerződnek Dagesztánba, amit csak a világ leggazdagabb, vezető klubjai tudnak kínálni.

Az Anzsi Mahacskala – bár a Moszkva melletti Kratovóban van a bázisa – mégis Dagesztánt, az Oroszországi Föderáció egyik legszegényebb régióját reprezentálja, azt a régiót, ahol 2011 első felében több mint száz terrortámadást hajtottak végre, ahol mindennapos esemény rendőrök és hivatalnokok meggyilkolása, ahol a szituáció látens polgárháborúra emlékeztet. Dagesztánban már régen nem kelt feltűnést egy-egy erőszakos haláleset, gyilkosság.

Az Anzsi Mahacskala a szkolkovói projektet idézi. A pénzt nem sajnálják, de az eredményt külföldi sztároktól várják.

Az Anzsi fellépéseit Oroszországban rasszista, nemzetiségi konfliktusok kísérik. A „Vad hadosztály” nevű csoportba tömörülő dagesztáni ultrák folyamatosan összecsapnak a moszkvai és pétervári fanatikusokkal. A Mahacskalába érkező fővárosiakat kőzáporral várják, de a dagesztáni szurkolók és játékosok fogadtatása sem melegebb Oroszország más városaiban.

Az Anzsi Mahacskalába visszatérő Jurij Zsirkovot az orosz szurkolók kiközösítették, az Oroszország-Szerbia válogatott meccsen tüntettek az „áruló” ellen.  

Ezzel az orosz szurkolók azt fejezték ki, hogy szerintük a Kaukázus nem Oroszország része, az Anzsi nem tartozik Oroszországhoz.

Az Anzsi hivatalos jelmondata: „Anzsi – 2011. Egy új történet”. Az „új történet” azonban nagyon is régi orosz történet: Patyomkin-falu építése, elképesztő pénzek szórása tisztán dekoratív projektekbe, miközben a mélyben az életfontosságú infrastruktúra széthullása zajlik.

Oroszország irányítása is az Anzsi menedzsmentjére emlékeztet. Egyesek Oroszország leválthatatlan irányítóinak képzelik magukat, s nem különösebben érdekli őket, mi zajlik a „stadionon” kívül, ahol a mesés vagyonokért megvásárolt külföldi sztárok játszanak. „Így élnek ők, biztonságban, ahogy hiszik, a magas fal mögött, amely elválasztja őket az ország életétől.”

 

(Futbolnij klub Rossziji, gazeta.ru 2011. 08. 12.)

 

 

 

 

Cimkék: Anzsi Mahacskala, Dagesztán, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat