OROSZVALOSAG.HU


Díjátadó az ELTE Ruszisztikán 

  |  2023-12-06 20:11:49  |  
Igari Léna

Díjátadó az ELTE Ruszisztikán 

Átadták az Év Oroszdolgozata díjait 

2023. december 5-én a pandémia évei után újfent megrendezésre került az „Év Oroszdolgozata” pályázat témaprezentációval egybekötött eredményhirdetése. Minthogy a pályázati felhívásra tehetségesebbnél tehetségesebb hallgatók jelentkeztek az ország minden részéről, a dolgozatok bemutatása igen magas színvonalat képviselt. Az ország felsőoktatási intézményeiből beérkezett számos pályamunka között a szakértő zsűrinek nem volt egyszerű a sorrend felállítása.

A rendezvényt röviden Bagi Dániel, a Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszék tanszékvezető professzora nyitotta meg, majd Havas Ferenc, az ELTE BTK Finnugor Tanszékének professor emeritusa, és az Orosz Nyelvért és Kultúráért Alapítvány kuratóriumi tagja adta át a díjakat.

Díjátadó az ELTE Ruszisztikán 

А különdíjat Dencs Bálint, a PTE BTK hallgatója, az Újkor.hu rendszeres szerzője kapja, aki idén három dolgozattal pályázott: A varégok gazdasági és politikai befolyása a Kijevi Rusz területén, A századokon átívelő szomszédság: Oroszország és Európa, valamint A történelem sorsfordító pillanatai a középkori Oroszországban – A Kalka menti csata 800. évfordulója címmel. Témavezetője, Font Márta professzor is a rendezvény vendége volt. Mivel a szerző nem tudott részt venni a rendezvényen, egyik pályaművét rövid videóban mutаtta be a díjazottak ismertetése után.

A harmadik helyezett Kincses Szabolcs, aki a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának történelem- és állampolgári ismeretek, – média–, mozgókép– és kommunikációtanár szakáról, 2023-ban készült szakdolgozatával pályázott, melynek címe: Egy rendhagyó életrajz – A generativitás szerepe N.D. Kondratyev (1892-1938) életében. Prezentációját konzulense, Dr. Rab Virág egyetemi docens is figyelemmel kísérte.

Díjátadó az ELTE Ruszisztikán  

A második helyezett Tömő Ákos, aki még az ELTE Ruszisztika mesterszak hallgatójaként, Szovjet divat Párizsban, francia divat Moszkvában címmel készült diplomamunkájával pályázott. Ákos azóta a ELTE Történelemtudományi Doktori Iskola Kelet-Európa programjának hallgatója. Témavezetője Mezei Bálint adjunktus, a Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai tanszék oktatója volt.

Az első helyet az ELTE kommunikáció- és médiatudomány szak hallgatója, Balazsin Balázs Gendersemlegesen oroszul című diplomamunkája érdemelte ki. Balázs 2020-ban a Fiatal Ruszisták prezentációs kupáján nyert első díjat. Idei írásának témavezetője Dr. Orbán Katalin egyetemi adjunktus volt.

Mivel idei különdíjasunk nem tudott személyesen részt venni a rendezvényen, tavaly viszont nem volt lehetőség megszervezni a díjátadót, a pályamunkák bemutatását a tavalyi év különdíjasa, Sulla Ágnes, a Tolmács a protokoll keresztmetszetében című munkájával színesítette. 

A prezentációk sorát Gyóni Gábor docens barnauli útibeszámolója zárta, amely egy reprezentatív konferencia apropóján Oroszországba tett látogatásáról született, ahol a Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszék oktatója leszögezte, hogy magyarként ugyan nem tartozunk a türk népek közé (legalábbis ami a nyelvcsaládot illeti), mégis fontosnak érezte, hogy elfogadja az altaji egyetem meghívását, és a magyar historiográfia orientalista tendenciáiról tartott előadást. Tapasztalata szerint az intézményes kapcsolatok némileg háttérbe szorultak ugyan Oroszországgal az elmúlt időszakban, ám ilyenkor értékelődnek fel igazán a személyes kollegiális kapcsolatok.

 

Cimkék: Év Oroszdolgozata, ELTE Ruszisztika
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat