OROSZVALOSAG.HU


Szvák Gyula jubileuma

  |  2023-02-17 14:13:09  |  
Gyóni Gábor

Szvák Gyula jubileuma

A magyar történeti ruszisztika alapítójának köszöntése

Szvák Gyula jubileuma

A budapesti Kossuth Klubban került sor 2023. február 16-án Szvák Gyula történész, az ELTE professzor emeritusa, a magyar történeti ruszisztika intézményes megalapítója jubileumi köszöntésére, hetvenedik születésnapja alkalmából.

A mintegy ötven-hatvan főből álló tisztelgő közönségben a magyar történész szakma legkiválóbb képviselői is megjelentek, mint például Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatója; Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke; Vásáry István akadémikus és mások.

Az ünnepelt történészi és tudományszervezői munkásságát Horn Ildikó, az ELTE Történeti Intézetének vezetője; és Bagi Dániel, az ELTE Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszék vezetője méltatta; majd Krausz Tamás, az ELTE professzor emeritusa bemutatta a Szvák Gyula előtt tisztelgő Apologia Historiographiae. Az orosz történelem évszázadai című tanulmánykötetet.

Szvák Gyula ünnepi hangvételű felszólalásában a köszönetnyilvánítás mellett azt hangsúlyozta, hogy a mostani világpolitikai események különösen aktuálissá és fontossá teszik az Oroszországra irányuló kutatásokat.

A Krausz Tamás, Radnóti Klára és Sashalmi Endre által szerkesztett Apologia Historiographiae. Az orosz történelem évszázadai című tisztelgő kötet igényes nyomdai kialakítású könyv, melynek szerzői között neves magyar történészek – a fentieken kívül még többek között Borhy László akadémikus, az ELTE rektora; Makai János; Font Márta; Bodnár Erzsébet; Baráth Magdolna; Pók Attila; Juhász József; Búr Gábor is – jelentettek meg írásokat, de a fiatalabb nemzedékek képviselői is publikáltak: összesen negyven szerző fejezte ki ilyetén módon a tiszteletét Szvák Gyula munkássága iránt.

 

 

 

 

Cimkék: Szvák Gyula, magyar történeti ruszisztika, ELTE, Krausz Tamás
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat