OROSZVALOSAG.HU


Egyesül a Gazprom és a Naftohaz?

  |  2010-05-03 12:54:35  |  
Gyóni Gábor

Egyesül a Gazprom és a Naftohaz?

Orosz birodalmi projekt?

Egyesül a Gazprom és a Naftohaz?

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a múlt héten ajánlatott tett a Gazprom és az ukrán állami energetikai vállalat, a Naftohaz egyesítéséről, ami éles vitákat váltott ki északkeleti szomszédunknál. Bár Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szerint Kijev is jól járna az egyesítéssel, hiszen így az ukránok is hozzáférést kapnak Oroszország hatalmas tartalékaihoz, és a Gazprom is részt vesz majd az ukrán csővezetékrendszer felújításában, olyan vélemények is akadnak, miszerint az egyesítés egyenesen Ukrajna államiságát fenyegeti.

Az ellenzők táborába tartozik Viktor Juscsenko volt ukrán elnök is, aki szerint az egyesítés orosz „birodalmi célokat” szolgál és ellentmond Ukrajna nemzetbiztonsági érdekeinek. A volt elnök szerint a projekt semmissé tenné Ukrajna elmúlt 18 éves energiapolitikájának azon erőfeszítéseit, amelyeket a „civilizált európai energetikai tér” megteremtése érdekében kifejtett. A tervezett egyesítés visszatérést jelentene a korrupció és a monopóliumok diktátumának világához.

Juscsenko szerint az orosz flotta szevasztopoli állomásozásának meghosszabbítása, valamint a Naftohaz és a Gazprom összevonásának terve Ukrajna államiságát fenyegetik, hiszen „együtt a gazpromos mérnökökkel és technikusokkal jönnek majd az orosz garnizonok, úgymond, az orosz állampolgárok és az ukrajnai orosz tulajdon védelmére.” Juscsenko szerint ez következik az orosz katonai doktrínából is, mindezek pedig Ukrajna függetlenségét veszélyeztetik.

 

(podrobnosti.ua)

Cimkék:
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat