OROSZVALOSAG.HU


Grúziában is megemlékeztek a háborúról

  |  2013-08-09 11:16:40  |  
Oroszvilag.hu

Grúziában is megemlékeztek a háborúról

Szaakasvili hadserege 2008. augusztus 8-án éjjel kezdte bombázni a békésen alvó Chinvalt

 Grúziában is megemlékeztek a háborúról

Az öt évvel ezelőtti ötnapos háború kapcsán elhangzott felszólalások arra emlékeztetnek, a mai napig nem normalizálódott a viszony Oroszország és Grúzia között.

Noha Bidzina Ivanisvili kormányrakerülése után az élesen oroszellenes grúz retorika enyhült, a mai napig nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat a két ország között. Ivanisvili grúz miniszterelnök Goriban tartott beszédet a háború évfordulóján, ahol azt mondta, Oroszország „katonai agressziót” hajtott végre Grúzia, a grúz államiság ellen, ám „Grúziának is van felelőssége” az események ilyetén alakulásában. A grúz kormányfő szerint be kell ismerni az elkövetett hibákat.

Ivanisvili elmondta,Grúzia, kiindulva a grúz és az orosz nép közti jó viszonyból, keresi a lehetőséget az Oroszországgal való kapcsolatok helyreállítására. Tbiliszi ugyanakkor nem mond le Abházia és Dél-Oszétia inkorporálásáról és a nyugati integrációról. A diplomáciai kapcsolatok akkor állnak helyre Grúzia és Oroszország között, amikor majd „komoly sikerek lesznek az ország területi egységének helyreállításában”, az ország nyugati integrációs törekvéseinek pedig „nincs alternatívája” – mondta Ivanisvili.

A grúz kormányfő néhány napja kijelentette, kész lenne találkozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de egyelőre „erre nincs elég alap”.

Közben Dél-Oszétia fővárosában, Chinvalban is megemlékeztek a grúz hadsereg öt évvel ezelőtti agressziójáról a köztársaság ellen

 

 

(newsru.com)

 

Cimkék: Oroszország, Grúzia, Dél-Oszétia, Chinval, Ivanisvili,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat