OROSZVALOSAG.HU


Taskent közelebb Moszkvához

  |  2012-06-05 07:48:44  |  
Gyóni Gábor

Taskent közelebb Moszkvához

Putyin személyes sikere

 Taskent közelebb Moszkvához

Üzbegisztán ez év végéig csatlakozik a FÁK szabadkereskedelmi övezethez – ez a legfontosabb eredménye Vlagyimir Putyin orosz elnök taskenti látogatásának, amellett, hogy az orosz-üzbég stratégiai partnerség elmélyítéséről írtak alá megállapodást.

Üzbegisztán az első közép-ázsiai ország, melyet meglátogatott Putyin harmadik elnöki beiktatását követően. Iszlam Karimov üzbég elnök – aki már a repülőtéren fogadta az orosz elnököt - gratulált Putyinnak beiktatása alkalmából, és emlékeztette, ő már négy évvel ezelőtt is azt ajánlotta Putyinnak, hogy harmadszor is legyen elnök...

Alekszej Vlaszov, az MGU professzora szerint a jó orosz-üzbég kapcsolatok záloga Putyin és Karimov kiváló személyes viszonya. Ugyanez elmondható orosz-kazah (Putyin-Nazarbajev) relációban is. Medvegyev már egy másik generációhoz tartozik, s kisebb is az összhang közte és a szovjet mentalitású közép-ázsiai vezetők között. Putyin viszont igazi „vezér”, aminek Közép-Ázsiában nagy jelentősége van.

2000-ben, Putyin első elnöksége idején legelső elnöki vizitje Taskentba vezetett, ami megalapozta a későbbi évekre a jó orosz-üzbég viszonyt, s a mostani látogatástól is előrelépést várnak, hiszen az elmúlt négy évben az orosz-üzbég kapcsolatok nem fejlődtek a korábbiakhoz képest, sőt, Üzbegisztán inkább szkeptikusan viszonyult a posztszovjet projektekhez (Eurázsiai Unió, ODKB).

Éppen ezért Taskent bejelentése arról, hogy csatlakozik a FÁK szabadkereskedelmi övezethet – kisebb szenzáció. Ez azonban még nem jelent elkötelezettséget. Egyelőre nincs szó arról, hogy Üzbegisztán belépne a formálódó Eurázsiai Unióba.

Az egyezmény aláírása inkább Putyin személyes győzelmének tekinthető, aki ezzel is demonstrálta befolyását a régióban, jelezve: vele készek együttműködni.

 

 

(gazeta.uz, Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Oroszország, Üzbegisztán, FÁK, Karimov, Putyin
Országok: Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat