OROSZVALOSAG.HU


Taskentnak nem kell az Eurázsiai Unió

  |  2011-12-14 12:33:07  |  
Gyóni Gábor

Taskentnak nem kell az Eurázsiai Unió

Üzbegisztán inkább a saját útját járná

 Taskentnak nem kell az Eurázsiai Unió

 

Iszlam Karimov üzbég elnök december 13-án tartott felszólalásában világossá tette, hogy Taskent – ellentétben Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Tadzsikisztánnal – egyelőre nem kíván csatlakozni az Oroszország által kezdeményezett posztszovjet integrációhoz (az Eurázsiai Unióhoz).

Karimov szerint fennáll a veszélye, hogy ez az integráció „túlmegy a gazdasági érdekeken és politikai színezetet, tartalmat nyer.”

Az egyébként 2007-ben alkotmányellenes módon elnökké választott Karimov az alkotmány ünnepén tartott, kimondottan liberális hangvételű beszédében kijelentette, a 19 éve elfogadott üzbég alaptörvény a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásának figyelembevételével készült el. Áttérve a posztszovjet integrációs kísérletre, Karimov elmondta, újabban a posztszovjet térségben olyan erők szerveződnek, amelyek meg akarják hamisítani a múltat, az integráció érdekében nosztalgiát akarnak éleszteni a szovjet múlt iránt, elfeledve a szovjet birodalom totalitárius jellegét, a rendszer politikai, gazdasági, ideológiai életképtelenségét. Bár az integráció megfelel a mai kor követelményének, félő, hogy az gazdasági helyett politikai jelleget ölt. Üzbegisztán, hangsúlyozta Karimov, nem tér vissza a múltba, „és soha, ismétlem soha nem tér le az általa követett útról.”

 

 

(uza.uz)

 

Cimkék: Eurázsiai Unió, Üzbegisztán
Országok: Üzbegisztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat