OROSZVALOSAG.HU


Almazbek Atambajev az új kirgiz elnök

  |  2011-10-31 10:00:10  |  
Gyóni Gábor

Almazbek Atambajev az új kirgiz elnök

Oroszbarát politikus a közép-ázsiai ország élén 

 Almazbek Atambajev az új kirgiz elnök

 

A vasárnap Kirgizisztánban tartott elnökválasztás valószínűsíthető győztese a köztársaság eddigi miniszterelnöke, Almazbek Atambajev lesz. A szociáldemokrata politikus Roza Otunbajeva elnök támogatójának és az Oroszországgal való együttműködés lelkes hívének számít.

Atambajev a szavazás első fordulójában a voksok több mint felét (63,2 %) begyűjtötte (a szavazatok 80 %-nak összesítése után), ezzel – szinte biztosan - első körben államfővé választották. A Kirgiz Választási Bizottság vezetője, Tujgunali Abdraimov máris gratulált Atambajevnek.

A második helyen Kamcsibek Tasijev, a rendkívüli helyzetek volt minisztere áll 11,8 %-al.

Összesen 16 jelölt indult a kirgizisztáni elnökválasztásokon, ezek közül néhány szerint a választások nem voltak tiszták. Ők azt követelik, az elnökválasztást tekintsék törvénytelennek. Mégis, Atambajev nagy arányú győzelme azt vetíti előre, hogy viszonylagos politikai stabilitásra lehet számítani Kirgizisztánban a közeli jövőben.

Atambajev tehát oroszbarát elkötelezettségéről ismert politikus, s mostantól fogva Moszkvától függ, hogy kiaknázza-e a kialakult helyzetet? Alekszej Vlaszov, a posztszovjet térség kutatásával foglalkozó moszkvai tudományos intézet vezetője szerint a válságba került Kirgizisztán Oroszországtól vár konkrét segítséget szociális és más problémái megoldásában. Biskek csatlakozni szeretne a belorusz-orosz-kazah Vámszövetséghez is.

Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök 2010-es elűzése után a kirgiz alkotmányt úgy módosították, hogy megnövelték a parlament jogosítványait. A kirgiz államfő hivatali ideje 6 év. Egy embert csak egyszer lehet elnökké választani. Roza Otunbajeva mandátuma 2011. december 31-én jár le.

 

 

(gazeta.ru)

 

 

Cimkék: Almazbek Atambajev, Kirgizisztán, elnökválasztás 2011
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat