OROSZVALOSAG.HU


Az orosz hitel ára

  |  2011-04-01 10:57:48  |  
Gyóni Gábor

Az orosz hitel ára

Politikai engedményekre kényszerülhet Minszk Moszkva előtt

 Az orosz hitel ára

A nehéz gazdasági helyzetbe került Belaruszban valóságos valutakrízis alakult ki az elmúlt hetekben: a dollár és az euró lényegében hiánycikké váltak a kelet-európai országban.

A Belorusz Nemzeti Bank közlése szerint az ország vezetése a meglévő valutakészleteket gyógyszerek, energiahordozók vásárlására, valamint a fennálló hitelek törlesztésére kívánja fordítani.

A valutakrízis nyomán az import áruk ára rövid idő alatt 12-15 %-al emelkedett és megjelentek a valuta feketepiacok, ahol a hivatalos árfolyamnál drágábban (3600-3800 belorusz rubelért, a hivatalos 3045 rubel helyett) lehet dollárhoz jutni.

A lakosság a további áremelkedéstől tartva az import árucikkek (elektronikus eszközök) nagymértékű felvásárlásába kezdett.

További rossz hír a beloruszoknak,  hogy március 31-én a belorusz állami Belnyeftyehim 10 %-al emelte a benzin árát.

Spórolnak a minszki metróban is, ahol a beígért 20 %-os tarifaemelés előtt egy utas egyszerre csak két zsetont vásárolhat.

Minszk jelenleg Oroszországgal tárgyal összesen 3 milliárd dollár értékű hitel felvételéről, ennek azonban a gazdasági következmények mellett politikai ára is lesz: a belorusz vezetés kénytelen lesz megszakítani eddigi jó kapcsolatait Grúziával, sőt, vízumkényszer bevezetése is életbe léphet Belarusz és Grúzia között. 

Cimkék: Belarusz, gazdaság, belorusz rubel
Országok: Belarusz Grúzia Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat