OROSZVALOSAG.HU


Nyelvi korlátozások a lett TV csatornákon 

  |  2010-06-03 09:06:34  |  
Gyóni Gábor

Nyelvi korlátozások a lett TV csatornákon 

Az adásidő 65 %-nak lett nyelvűnek kell lennie

 Nyelvi korlátozások a lett TV csatornákon 

Az új lett médiatörvény korlátozásokat vezet be a televíziócsatornák számára a sugárzási nyelvet illetően. Az országos szórású csatornák – mint például az LNT, TV-3, LTV-1, LTV-7 - ezentúl adásidejük 65 %-át kötelesek államnyelven (azaz lettül) sugározni. Európai indíttatású az elképzelés, miszerint a műsorok 51 %-nak európai származásúnak kell lennie. Ezt a lett törvény annyiban módosítja, hogy eme 51 % kétötödének lettnek kell lennie, továbbá 19 és 23 óra között csak lett nyelven mehetnek adások. Ez súlyosan érinti például az LNT csatornát, ahol ebben a műsorsávban általában feliratozott orosz filmek mentek eddig.

A törvény hatása negatív lehet a lettoszági csatornák számára – mint amilyen például az oroszul sugárzó TV-5 - amelyek ezáltal elveszíthetik közönségüket, és ezáltal reklámbevételeik jelentős részét.

Lettországban a ’90-es években már voltak korlátozások a TV-csatornák sugárzási nyelvét illetően: az akkori kikötések szerint a műsorok 75 %-nak kellett lett nyelvűnek lennie, ám ezt 2003-ban a lett Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette.

Az orosz nyelven működő TV-5 csatorna igazgatója, Mihail Sejtelman úgy nyilatkozott: nem fogják megsérteni a törvényt, de nem kívánnak felhagyni az orosz nyelvű sugárzással sem. Szükség esetén átteszik székhelyüket másik országba – például Litvániába – ahonnan le lehet fedni Lettország területének nagy részét. A vesztes a lett állam lesz, amely így adóbevételektől esik el. A szintén orosz nyelven működő 3+ csatorna már el is hagyta Lettországot, és Nagy-Britanniában regisztráltatta magát.

Az orosz nyelvű műsorszórás korlátozása azt is eredményezheti, hogy a lettországi, orosz műsorokat nézni kívánók átpártolnak majd az oroszországi csatornákhoz.

 

(telegraf.lv)

Cimkék:
Országok: Lettország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat