OROSZVALOSAG.HU


Lelőttek egy Boeingot Donyecknél

  |  2014-07-17 17:41:02  |  
Oroszvilag.hu

Lelőttek egy Boeingot Donyecknél

295 halottt, köztük 80 gyerek. SZBU: a szeparatisták a tettesek

 Lelőttek egy Boeingot Donyecknél

Lelőttek egy Boeingot Donyecknél

Ukrajna fölött, Donyeck megyében, 50 km-re az orosz határtól, az ukrajnai háborús övezetben 10 ezer méteres magasságban lezuhant az Amszterdam – Kuala Lumpur között közlekedő Boeing 777 típusú utasszállító gép, a Malaysian Airlines tulajdona. A gépnek fél hatkor kellett volna orosz légtérbe érkeznie.

Összesen 295 ember vesztette életét a tragédiában, 280 utas és a 15 fős személyzet. Az áldozatok között 23 amerikai, 71 holland, 9 brit, 4 francia állampolgár is volt. 80 gyerek. A gép Grabovo falu közelében zuhant le, 50 km-re keletre Donyecktől, Donyeck és Luganszk határán.

Ebben a zónában (de már Luganszk megyében) ahol a malajziai gép is lezuhant, az elmúlt napokban számos gépet lőttek le.  Július 15-én egy An-26-os katonai szállítógépet lőttek le az ukrán-orosz határ közelében, tegnap egy Szu-25-ös ukrán vadászgépet (ez utóbbit Kijev szerint egy orosz vadászgép lőtte le). Meg nem erősített információk szerint ma megint lelőttek egy An-26-os ukrán gépet, de ez lehet, hogy a malaysiai utasszállítóval azonos. Legalábbis ma, abban az időpontban, amikor a Boeing is eltűnt, Igor Sztrelkov, a kelet-ukrajnai szeparatisták katonai vezetője azt posztolta ki a vkontaktyéban, hogy lelőttek egy An-26-os gépet.

Ez itt Sztrelkov kommentje, amiben lelőtt An-26-osról ír, s megjegyzi, "Figyelmeztettünk, hogy ne repüljenek a "mi égboltunkon".

Lelőttek egy Boeingot Donyecknél

Petro Porosenko ukrán elnök szerint az ukrán hadseregnek nincs köze a tragédiához. Véleménye szerint terrortámadás történt. Ukrán közlések szerint a repülőgépet Oroszországból kapott Buk rakétarendszerrel lőtték le a szeparatisták. A donyeckiek ezt tagadják. Andrej Purgin donyecki miniszterelnök-helyettes szerint nekik nincsenek Buk rakétáik, és az ukránok lőhették le a gépet. Ugyanő azt közölte, a lezuhant gép "fekete dobozát" Moszkvába fogják továbbítani. Az ukrán légügyi hatóságok szerint a gép útja zavartalan volt mielőtt lezuhant volna. 

Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU közzétett egy hangfelvételt, melyen, úgymond, szeparatisták jelentenek Moszkvába arról, hogy lelőttek egy polgári repülőgépet. 

Vlagyimir Putyin előre megbeszélt telefonbeszélgetést folytatott Barack Obamával. Közvetlenül az előre megbeszélt telefonbeszélgetés előtt érkezett a hír a maláj gép tragédiájáról, amiről Putyin tájékoztatta amerikai kollégáját. 

Putyin telefonbeszélgetést folytatott Nadzsibu Razaku maláj miniszterelnökkel, s együttérzését fejezte ki a tragédia miatt.

Lelőttek egy Boeingot Donyecknél

 

 

(korrespondent.net, gazeta.ru, podrobnosti.ua, Echo Moszkvi, kremlin.ru)

Cimkék: Donyeck megye, háború, Boeing 777, An-26, Sztrelkov, fekete doboz, Moszkva, Putyin, SZBU,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat