OROSZVALOSAG.HU


Miért kapták el Firtast?

  |  2014-03-14 12:08:00  |  
Oroszvilag.hu

Miért kapták el Firtast?

A javak újraelosztása a cél?

 Miért kapták el Firtast?

Konsztantyin Bondarenko ukrán politológus szerint nem helytálló a feltételezés, miszerint Viktor Janukovics, Ukrajna negyedik elnöke környezete elleni leszámolásként értékelhető Dmitrij Firtas ukrán oligarcha amerikai kérésre történő őrizetbe vétele Bécsben, hiszen Firtas támogatta a Majdan tiltakozó mozgalmát.

Firtas őrizetbe vétele mindenesetre vészjelzés lehet az ukrán oligarchák számára.

Ausztria, mely az ukrán oligarchák egyik kedvenc menedékhelye volt, az elsők között blokkolta az akkori hatalomhoz közel álló üzletemberek számláit a kijevi véres összecsapások napjaiban, február 20-án.

Svájc szintén zárolta ukrán vezetők számláit és a neveket is közzétette (Viktor Janukovics és fiai, Nyikolaj Azarov és fia, a Kljujev testvérek, Szergej Arbuzov, Raisza Bogatirjeva, Mihail Dobkin, Gennagyij Kernesz, Jurij Ivanjuscsenko, Alekszandr Klimenko, Borisz Kolesznyikov, Jurij Kolobov, Vlagyimir Kozak, Jelena Lukas, Nyikolaj Priszjazsnyik, Viktor Psonka, Eduard Sztavickij, Alekszandr Jefremov, Vitalij Zaharcsenko), de ezek között nem szerepelt Firtas.

Konsztantyin Bondarenko szerint Firtas letartóztatása alkalmasint a javak újraelosztására tett kísérletről árulkodik és az iniciatíva Ukrajnából ered. Különös módon Firtas őrizetbe vételére közvetlenül Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök washingtoni útja után került sor.

A Nyezaviszimaja Gazetának névtelenül nyilatkozó, a kijevi hatalomhoz közel álló forrás szerint az új hatalom módszereit tekintve alig különbözik elődjétől. „Az emberek azért mentek ki a Majdanra, mert az élet elviselhetetlenné vált a totális korrupció, a korrupciót tápláló növekvő bürokrácia miatt, a drákói gazdasági szabályok miatt, melyek négy év alatt lényegében megsemmisítették a kisvállalkozókat. A Majdan nem 2013 őszén kezdődött, hanem 2010-ben, amikor Janukovics csapata adóreformot hajtott végre, gyakorlatilag összezsugorítva középosztályt. Akkor a tiltakozást kegyetlenül elfojtották. Ám a helyzet rosszabb lett. Ezek az emberek mentek ki a Majdanra 2013-ban. Nekik az európai intergáció azért fontos, hogy tiszta szabályok legyenek és rendes, fizethető adók.”

Egyelőre azonban reformok és reformtörekvések nincsenek, csak személycserék.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Firtas, ukrán oligarchák, Viktor Janukovics, Konsztantyin Bondarenko, Ukrajna, Nyezaviszimaja Gazeta,
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat