OROSZVALOSAG.HU


"Európa szégyene"

  |  2012-03-14 12:15:05  |  
Oroszvilag.hu

"Európa szégyene"

A Kreml a jövőben az európai-orosz viszony fő problémájának tekinti a baltikumi jogtiprásokat!

"Európa szégyene"

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Dumában tartott felszólalásában „Európa szégyenének” nevezte a Baltikum országaiba (Észtországban és Lettországban) létező „nem állampolgárság” intézményét, melynek révén több százezer – zömmel orosz nemzetiségű – személyt fosztottak meg alapvető emberi jogaitól. Lavrov szerint Brüsszel szégyene, hogy olyan államokat is felvett tagjai közé, melyek a legalapvetőbb emberi és kisebbségi jogokat sem tartják tiszteletben.
Az orosz diplomácia vezetője elmondta, Moszkva semmi különlegeset nem követel, csak azt, amit az ENSZ, az Európa Tanács és az EBESZ kötelezőnek ismernek el, s amely szervezetek már több alkalommal is megfeddték Észtországot és Lettországot a „nem állampolgárság” gyakorlata miatt, ám a valóságban semmi nem történik ez ügyben.
Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország törekedni fog ezen probléma megoldására, és a Kreml az EU-orosz viszony elsőszámú problémájának tekinti a baltikumi jogsértéseket!
Még az orosz elnökválasztási kampányban Vlagyimir Putyin elnökjelöltként az orosz külpolitikával foglalkozó cikkében azt ígérte: Moszkva az eddigiektől eltérően fokozottabb figyelmet fog fordítani a balti államokban tapasztalható jogtiprásokra.
 
(Postimees)
 
 

 

Cimkék: Oroszország, Észtország, Lettország, Baltikum, emberi jogok
Országok: Észtország Lettország Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat