OROSZVALOSAG.HU


A glóbusz második legnagyobb gázmezője

  |  2011-10-12 12:11:35  |  
Kecskeméti Gábor

A glóbusz második legnagyobb gázmezője

Már hivatalosan is Türkmenisztánban található?

A glóbusz második legnagyobb gázmezőjeA glóbusz második legnagyobb gázmezője

A Dél-Jolotán földgázmezőről már korábban írtunk az oroszvilag.hu hasábjain. Akkor a szakértők még csak feltételezésekbe bocsátkoztak. Mára viszont kiderült: a Föld második legnagyobb földgázmezője található Türkmenisztánban. Fekvésének köszönhetően arra is alkalmas, hogy az egyébkén a világtól elzárt Közép-Ázsia legyen Európa és Kína legnagyobb energia ellátója. Az 5.4 millió lakosú Türkmenisztán a világ negyedik legnagyobb földgázvagyonával rendelkezik, de a Dél-Jolotán mező újabb felmérése miatt lehet, hogy előbbre lép a listán.

A mező nagyságát még megbecsülni is nehéz: 13 és 21 milliárd köbméter közé teszik. A „világ második legnagyobb gázmezője” címet a türkmén kormány szeretné mielőbb bezsebelni, de a geológusok igencsak gondban lesznek, ha össze akarják vetni az iráni Dél-Parsz, és az oroszországi Urengoj mezők nagyságával. Ha a mező méretét illetően a legóvatosabb becsléseket is vesszük tekintetbe ,akkor már az is  bőven elegendő, hogy a közeljövőben kielégítse a Kínából és az Európából érkező piaci igényeket.

Aki kedvet kapott, hogy a Dél-Jolotán mezőn beruházásokat kezdjen meg, sajnos már elkésett. Négy külföldi vállalat, a kínai állami tulajdonú China National Petroleum Corporation, a Petrofac Emirates, South Korea International Corporation és a Hyundai Engineering 2009 decemberében 9.7 milliárd US dollár értékben megvásárolta a mező feltárási és kitermelési jogait.

Türkmenisztán nyilvánvaló érdeke, hogy Oroszországot megkerülve adjon el földgázt az európai fogyasztóknak. Ennek érdekében minél előbb igyekeznek megállapodni Azerbajdzsánnal egy közös, Kaszpi-tenger alatt futó gázvezeték megépítéséről. De alternatív célként szóba jön India is, már amennyiben sikerülne Afganisztánon átvezetni a földgázt.

(The Moscow Times)Cimkék: dél jolotán, földgázmező, türkménbasi, kína, eu,
Országok: Azerbajdzsán Türkmenisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat