OROSZVALOSAG.HU


A radikális iszlám és a nacionalizmus szorításában 

  |  2011-05-11 10:41:00  |  
Oroszvilag.hu

A radikális iszlám és a nacionalizmus szorításában 

Az erőszakos eszmék felőrlik Kirgizisztánt? 

 A radikális iszlám és a nacionalizmus szorításában 

Kirgizisztánban az elmúlt időszakban a terrorista és a nacionalista csoportok megújuló aktivitása észlelhető. A napokban Biskekben egy középiskolában és egy piacon sikerült hatástalanítani pokolgépeket, ám azt pontosan nem lehet tudni, hogy kik is állnak a tervezett merényletkísérlet mögött.

Jónéhány csoport létezik ugyanis, amelyek érdekeltek a közép-ázsiai ország destabilizálásában: közéjük tartoznak a muszlim terrorista mozgalmak, melyek a tavaly nyári osi kirgiz-üzbég mészárlást követően számos potenciális terroristajelölttel gyarapodtak. Egyes információk szerint pakisztáni terrorista táborokban számos kirgizisztáni fiatal vett részt kiképzésen tavaly, s az Iszlám mindenre kész harcosaiként tértek vissza Kirgizisztánba.

Kirgizisztán stabilitását veszélyezteti az új lendületre éledő kirgiz etnikai nacionalizmus erősödése is, ami mostanság a régióban egyébként eddig idegen antiszemitizmussal is párosul.

Egyre többször hallani kirgiz politikusok szájából nemcsak üzbég-, de oroszellenes, vagy a kirgizisztáni orosz nyelvhasználatot támadó nyilatkozatokat is.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Kirgizisztán
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat