OROSZVALOSAG.HU


Alkotmányos változások

  |  2019-08-31 13:37:29  |  
Oroszvilag.hu

Alkotmányos változások

Kisebb parlament és erősebb elnöki hatalom lesz Ukrajnában

 

Alkotmányos változások

Mindjárt az új ukrán parlament első munkanapján, augusztus végén az elnöki hivatal számos törvényi módosítást kezdeményezett. Ezek közül némelyik az ukrán alkotmányt érinti.

Az elnök kezdeményezésére a jelenlegi 450-ről 300 főre csökkentenék az ukrán parlament képviselőinek számát. A választási rendszer is megváltozna, tisztán listás jellegű lenne. Parlamenti képviselő csak olyan személy lehet, aki legalább öt éve folyamatosan Ukrajnában él és ismeri az államnyelvet.

Megszűnne a képviselők mentelmi joga jogosulatlan gombnyomogatás vagy sok hiányzás esetében.

A jövőben „Ukrajna népe” is jogosult lesz arra, hogy törvényeket kezdeményezzen. Jelenleg csak az államfő, a kormány, és a parlamenti képiselők rendelkeznek ezzel a felhatalmazással.

Növekedni fog az államfő hatalma, amennyiben közvetlenül alárendelik a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatalt és a Nemzeti Nyomozóirodát. Szintén az elnök közvetlen ellenőrzése alá kerülne a Nemzeti Gárda, melyet eddig a Belügyminisztérium felügyelt.

Tovább folytatódnak az országban az átnevezések: Dnyepropetrovszk megyéből Szicseszlav lesz, Kirovográdból Kropivnyickiji megye.

 

 

(strana.ua)

 

Cimkék: Ukrán parlament, Ukrajna
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat