OROSZVALOSAG.HU


Snowden csapdába került? 

  |  2013-06-26 11:05:43  |  
Gyóni Gábor

Snowden csapdába került? 

Se ki, se be

 Snowden csapdába került? 

A jelenleg a seremetyevói repülőtéren tartózkodó Edward Snowden volt CIA-ügynök, aki hírt adott az amerikai titkosszolgálatok nagyszabású megfigyelő akcióiról, nem tudja elhagyni a repülőteret. Az amerikai hatóságok érvénytelenítették útlevelét, más dokumentuma pedig nincsen (orosz vízuma sincs). A repülőtér tranzitzónáját nem tudja elhagyni és jegyet sem tud venni.

A vasárnap Hong Kongból Moszkvába érkező Snowden az eredeti tervek szerint Havannába repült volna tovább, jegye is volt, ám – sok újságíró csalódására – a CIA volt munkatársa mégsem ült fel a havannai repülőgépre.

Edward Snowdent elvileg már őrizetbe vehetnék az orosz hatóságok, hiszen az orosz törvények szerint vízum hiányában senki nem tartózkodhat a tranzitzónában 24 óránál többet és érvényes jeggyel kell rendelkeznie. Snowdennek viszont se vízuma, se jegye.

Az ügy kapcsán nyilatkozó Vlagyimir Putyin elnök annyit jegyzett meg, mindenkinek jó lenne, ha Snowden kiválasztaná végső úticélját. Az orosz elnök szerint Snowdennek nincs szüksége vízumra se, hiszen nem lépte át Oroszország határát.

Nyugati sajtókommentárok szerint Snowden sorsa Putyin kezében van, és csodálkoznak azon, hogy – látszólag legalábbis – az orosz szervek nem élnek az ölükbe hullott nagy lehetőséggel.

 

 

 

(newsru.com)

Cimkék: Snowden, Seremetyevo, Putyin
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat