OROSZVALOSAG.HU


Rosznyeft-ExxonMobile kutatási megállapodás

  |  2013-06-13 20:47:56  |  
Kecskeméti Gábor

Rosznyeft-ExxonMobile kutatási megállapodás

Közös kutatóközpontot hoznak létre

Rosznyeft-ExxonMobile kutatási megállapodásRosznyeft-ExxonMobile kutatási megállapodás

A világ talán két legnagyobb olajipari vállalata megállapodást írt alá, melynek célja, hogy közös kutatóközpontot hozzanak létre (hivatalos megnevezése: Арктический научно-проектный центр шельфовых разработок). A megállapodást Washingtonban írták alá, a Rosznyeftet Igor Szecsin vezérigazgató, az ExxonMobile-t Sara N. Ortwein, a vállalat kutatási igazgatója képviselte. 

A központ munkája során a Kara-tengeri arktikus kőolajkincs kiaknázására fog fókuszálni. A Rosznyeft és az ExxonMobile már korábban megállapodott, hogy közösen kezdik el a próbafúrásokat majd a kitermelést az északi sarkkörtől is északabbra, ám még az Oroszország kontinentális talapzathoz tartozó olajlelőhelyeken.

A közös munka korai fázisában a biztonságtechnikai és környezetvédelmi kérdésekkel, a jégtakaróval, sarkköri meteorológiával, geotechnológiai megoldásokkal, a tervezési kritériumok fejlesztésével és megvalósításával, továbbá fejlesztési koncepciókkal kívánnak foglalkozni. A központ létrehozásához szükséges 200 millió US dollárt az ExxonMobile állja, ám a későbbiekben a Rosznyeft további 250 millió US dollárt fog áldozni a beruházásra. A kutatóközpont Moszkvában kap helyet.

A sarkköri kutatásra és kitermelésre alapított vegyesvállalatok többségi tulajdonosa a Rosznyeft, a maga 66.67%-os részesedésével, a fennmaradó 33.33% az ExxonMobile tulajdonában van.

(Oil&Gas Journal, rosneft.ru)

 

 


 

Cimkék: rosznyeft, szecsin, washington, ortwein, kutatás, sarkkör, kara tenger, olaj, dollár, központ, moszkva, vállalat,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat