OROSZVALOSAG.HU


Kudrin: 60 dollár is lehet az olajár

  |  2012-06-23 19:20:01  |  
Oroszvilag.hu

Kudrin: 60 dollár is lehet az olajár

Az európai válság Oroszországot is magával ránthatja

 Kudrin: 60 dollár is lehet az olajár

 

Alekszej Kudrin volt orosz gazdasági miniszter szerint nem kizárt, hogy az európai gazdasági válság miatt 60 dollárra csökken az olaj ára. Ez rövidesen bekövetkezhet, ha Spanyolországban a pesszimista forgatókönyv valósul meg. De optimista forgatókönyv esetén is várhatóan 70-80 dollárra csökken az olaj ára az európai gazdasági helyzet miatt.

Kudrin a Szentpétervári Gazdasági Fórumon beszélt arról, hogy 80-90 dolláros olajár esetén az orosz költségvetés még tartható lenne. 60 dolláros olajár esetén viszont kiigazításokra lesz szükség. Kudrin szerint ebben az esetben a szociális kiadásokat kellene megnyirbálni elsősorban.

Ami az eurót illeti, Kudrin szerint nagy a valószínűsége, hogy az egységes európai valuta jelenlegi formájában megszűnik a „küszöbön álló mély válság” hatására. A volt miniszter szerint a világ most még csak a kezdeti szakaszában van egy mindent átfogó válságnak. A görög adósságválság rendezetlen, és aligha lesz megoldható a jelenlegi keretek között, görög euróval.

„Görögország kilépése az eurózónából szerintem elkerülhetetlen. Ez a következő fél vagy egy évben meg fog történni. Lehet, hogy korábban. Még próbálkoznak azzal, hogy ezt elnyújtsák, még megpróbálnak tenni valamit, de ez gyakorlatilag már elkerülhetetlen.”

Görögország kilépése után a spanyol probléma fog előtérbe kerülni. A spanyol bankoknak átutalandó 100 milliárd eurós tőkeinjekció a legpesszimistább forgatókönyvet vetíti elő, miközben Európa Kudrin szerint elkésett: már fél évvel ezelőtt ki kellett volna dolgozni azt a mentőcsomagot, amit csak az év végére ígérnek.

 

 

(Postimees)

 

Cimkék: Alekszej Kudrin, euró, válság
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat