OROSZVALOSAG.HU


Románia bekebelezné Moldovát

  |  2012-03-28 10:37:20  |  
Gyóni Gábor

Románia bekebelezné Moldovát

A román agresszió a magyar nemzeti érdekeket is sérti

Románia bekebelezné Moldovát

Románia kész arra, hogy megvédje az Európai Unió keleti határait, melynek biztonságát leginkább Oroszország fenyegeti – jelentett ki Traian Basescu román elnök tanácsadója, Iulian Chifu. Basescu nemrég tett békülékeny megnyilatkozása után Bukarest most harsány oroszellenes retorikával igyekszik Washington kegyeit keresni, biztosítva egyben Moldovával szemben megnyilvánuló agresszív törekvéseit.
Bukarest nincs elragadtatva attól sem, hogy a Kreml az orosz soviniszta Dmitrij Rogozint nevezte ki a Dnyeszter menti probléma rendezésének megbízottjává, ezt a lépést „Putyin új mandátumának gesztusaként” értékelve. Chifu arra szólította fel a NATO-t és az EU-t, adjon „adekvát választ” erre. Szerinte Rogozin kinevezésével Oroszország „kesztyűt dobott” Románia elé, Bukarestnek pedig fel kell vállalnia az EU és NATO keleti határainak védelmét.
Bukarestben, a román parlamentben a minap a „két román állam”, azaz Románia és Moldova egyesülésével kapcsolatban rendeztek ülést román és moldovai képviselők részvételével. A rendezvény hivatalos címe ez volt: „A két román állam egyesülése, a Molotov-Ribbentrop paktum következményeinek megszűntetése, a NATO és az EU határainak stabilizálása”. Ezen felül Romániában „Reintegrációs Nemzeti Tanács” működése vette kezdetét, melynek célja a moldovai államiság felszámolása.
Viorel Cibotaru kisinyovi elemző szerint Rogozin kinevezése valóban új helyzetet teremt, hiszen a Kreml egy külön tisztséget is létrehozott Rogozinnak („Dnyeszter menti különmegbízott”), ráadásul a kinevezést nem egyeztette Kisinyovval, ami arra utal, Oroszország a szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság annexiójára készül. Szerinte a nacionalista Rogozin kinevezése ebbe a régióba olyan, mint elefántot küldeni a porcelánboltba. Mindez felboríthatja a Merkel-Medvegyev megegyezést, ami biztosította a nyugalmat ebben a régióban (Oroszország lényegében leváltotta a Dnyeszter Menti Köztársaságban húsz évig uralkodó Szmirnov-rezsimet, az EU pedig visszafogta a román nacionalista Basescut). Most pedig hirtelen megjelenik Rogozin…
A moszkvai Diplomáciai Akadémia kutatója szerint nem Rogozin személye a fontos. Timofti, az új moldovai elnök megválasztása után a moldovai politikai vezetés egésze immáron románbarát. Bukarest igyekszik kihasználni a kedvező politikai konstellációt. De ha Kisinyov a Romániával való egyesülés mellett dönt, Moszkvának nem lesz más választása, minthogy határozottabban álljon ki a Dnyeszter Menti Köztársaság mellett.
 
(Nyezaviszimaja Gazeta)
Cimkék: Románia, Moldova, Nagy-Románia, Iulian Chifu,
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat