OROSZVALOSAG.HU


Brüsszel és Moszkva nyugalomra inti Bukarestet

  |  2010-10-22 12:24:30  |  
Gyóni Gábor

Brüsszel és Moszkva nyugalomra inti Bukarestet

Románia nyíltan beavatkozik Moldova belügyeibe

Brüsszel és Moszkva nyugalomra inti Bukarestet

A parlament feloszlatása után Moldovában november végén parlamenti választások esedékesek. Az események alakulását élénk figyelemmel kísérik Bukarestben és Moszkvában is.

Dmitrij Medvegyev szerint a Moldovát kettéosztó dnyesztermenti válság rendezése tárgyalásos úton is megvalósítható, ám az országban jelenleg nincs „effektív hatalom”, a politikai krízis megoldása után viszont lehetne folytatni a korábban megkezdett tárgyalásokat Kisinyov és a szakadár Tyiraszpol között. Az orosz elnök egyben nyugalomra intette Romániát, amely nyíltan beavatkozik a moldovai belpolitikába.

Bukarest ugyanis hivatalosan is támogatásáról biztosította a jelenleg kormányzó románbarát Európai Szövetségért elnevezésű koalíciót. Traian Basescu román elnök kijelentése szerint Bukarest a koalíció mellett áll ki, mert az támogatta Moldova és az EU közeledését, de nyíltan a kisinyovi kormány mellett kampányol Teodor Baconschi román külügyminiszter is.

Mindez annak fényében kevésbé meglepő, ha tudjuk, a moldáv kormány tagjainak többsége – román állampolgár, Mihai Ghimpu moldáv államfő pedig románnak vallja magát. Viorel Cibotaru kisinyovi politológus szerint Bukarest a moldovai liberálisok személyében valóságos ügynököket tudhat maga mellett a kisinyovi kormányban.

Románia nyílt beavatkozása szomszédja belügyeibe Brüsszel rosszindulatát is kiváltotta. Dirk Schubel, az EU moldovai delegációjának vezetője szerint „más országok vezetői nem valami bölcsen járnak el, amikor a választási kampányban egyik vagy másik politikai oldalt támogatják.” A politikus szerint hagyni kellene a moldovaiakat, hogy saját meggyőződésük szerint válasszanak vezetőket.

 

(ng.ru)

 

Cimkék: Moldova, moldáv választások
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat