OROSZVALOSAG.HU


Románia 2011-ben csatlakozhat a Déli Áramlathoz  

  |  2010-10-21 20:42:35  |  
Mezei Bálint

Románia 2011-ben csatlakozhat a Déli Áramlathoz  

A Gazprom évi 63 milliárd köbméter földgázt ígér - az AGRI-szerződés csupán 2 milliárdot  

Románia 2011-ben csatlakozhat a Déli Áramlathoz  Románia 2011-ben csatlakozhat a Déli Áramlathoz  Románia 2011-ben csatlakozhat a Déli Áramlathoz  

Oroszország és Románia már 2011 elején aláírhatja a Déli Áramlat csatlakozási megállapodását

A Gazprom sajtóosztálya a múlt héten hozta nyilvánosságra Bukarest belépését a fekete-tengeri földgázhálózat rendszerébe. Azt ezt biztosító kormányközi szerződést már a jövő év első hónapjaiban ellenjegyezhetik az érdekelt kabinetek. Keleti szomszédunk szándéka egyértelmű, bár a Grúzia érintésével kiépítendő cseppfolyósított (LNG) azeri földgáz transzferútja is stratégiai cél marad, a nagy tételben történő import csakis egy csővezetéken keresztül oldható meg. Ebben a vonatkozásban az AGRI-kontraktus – melyet Orbán Viktor miniszterelnök is aláírt Bakuban – tovább erősítheti a térség gázellátását, de a tágabb (nem történelmi) értelemben vett Dél-Kelet-Európa zavartalan ellátásához korántsem elég. Különösen abban az esetben, ha olyan fogyasztók, mint a G10-tag Olaszország és Franciaország is belépnek a hálózatba.

A Gazprom állítása szerint, a román kormány vállalta, hogy vegyes alapítású vállalatot hoz létre, mely mérnöki és gazdasági szakemberekkel biztosítja a Déli Áramlat romániai szakaszának megépültét. A bukaresti központú Transgaz így a keleti óriás hosszú távú partnerévé válhat, nem csupán a román főváros vonzáskörzetében, de akár a teljes Balkánon is.

„Amennyiben az egyeztetések sikerrel járnak, mind a Gazprom, mind a Transgaz képviselői javaslatot tesznek kormányaik elé, melyben közös, kormányközi szerződés kidolgozását, parlamenti előterjesztését és (szak)miniszteri jóváhagyását javasolják majd. Utóbbi várható időpontja 2011 első negyedévére esik. Mindez reményeink szerint lehetővé teszi, hogy a Déli Áramlat építési munkálatai a közeljövőben valóban megkezdődjenek. A megállapodás jelenti a vezetékrendszer romániai szakaszának politikai, gazdasági és nemzetközi legitimitását” – tájékoztatott a moszkvai óriáscég közleménye.

Mihelyst a két állam vezetői rögzítik a kontraktus legapróbb részleteit is, a Gazprom és a Transgaz hasonló szerződést köt, immár vállalati szinten.

Az orosz kormány eddig Bulgáriával, Szerbiával, Szlovéniával, Horvátországgal, Ausztriával, Görögországgal illetve Magyarországgal írt alá hasonló, kormányközi megállapodást, melyet az esetek többségében közös szándéknyilatkozat is követett.

Az átadott és teljes kapacitással működő Déli Áramlat évi 63 milliárd köbméter földgázt szállít Európa délkeleti országaiba a Fekete-tenger aljzatán keresztül, kikerülve Ukrajnát. Fő ellenfele a Nabucco, mely a Kaszpi-térséget kötné össze Ausztriával, de sorsa több, mint bizonytalan. Európa vezető gazdaságai, így Franciaország és különösen a Déli Áramlat kiépítéséhez elengedhetetlen technikai hátteret biztosító, Olaszország Moszkva mellett kötelezték el magukat, ugyanakkor Azerbajdzsán elsődleges kereskedelmi partnere a Gazprom, mely az azeri földgáz legnagyobb importőre. Jellemző módon az AGRI-szerződés évi 2 milliárd köbméter cseppfolyósított fosszilis energiahordozóról tesz említést, miközben a Déli Áramlat ennek közel a harminckétszeresét ígéri partnereinek.

(RIA Novosztyi)    

Cimkék: Transgaz, Gazprom, Orbán Viktor, Nabucco, Déli Áramlat, AGRI-szerződés, LNG, Azerbajdzsán, Baku, azeri, földgáz, cseppfolyósított, Fekete-tenger, ENI, Olaszország, Franciaország
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat