OROSZVALOSAG.HU


Teherán keményen bírálja Moszkvát

  |  2010-10-21 15:15:44  |  
Kecskeméti Gábor

Teherán keményen bírálja Moszkvát

Oroszország elvesztette Irán bizalmát?

Teherán keményen bírálja Moszkvát

Az iráni vezetés dühösen reagált a hírre, hogy Oroszország mégsem hajlandó leszállítani Teheránnak az S-300-as rakétákat. Mahmud Reza Szadzsali, a perzsa állam moszkvai nagykövete szerint Moszkva visszalépése nem magyarázható az ENSZ-embargóval és súlyosan terheli a két ország viszonyát.

„A tény, hogy Oroszország nem teljesítette kötelezettségeit és nem szállította le Irán számára az S-300-as rakétarendszert, negatívan, méghozzá nagyon negatívan érinti az iráni közvéleményt.” – nyilatkozta az iráni nagykövet.
Kijelentette, hogy ez a fegyverszállítás nem esik az USA által „kikényszerített” ENSZ fegyverembargó alá. Ezt egyébként Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere is elismerte, s éppen ezért köszönetet mondott Oroszországnak, hogy meghiúsította az üzletet Iránnal.

Mialatt Moszkva ezen lépésével Washingtonban örömet okozott, addig a Közel-Keleten elvesztett egy partnert, tette egyértelművé Szadzsali: „Az ilyen viselkedés megmarad a nép tudatában és nem lesz elfelejtve.” – fenyegetett a diplomata.
A jelenlegi vita tárgyát képező fegyverüzletet még 2008-ban írták alá, melynek értelmében Oroszországnak öt S-300-as légelhárító rakétarendszert kellett volna szállítania Irán részére. A szerződésben rögzített adásvétel összege eléri a 800 millió dollárt.
Moszkva még nyáron döntött úgy, hogy egyoldalúan eláll a szerződéstől. Most már csak a RoszOboronEkszport tárgyal a 170 millió dolláros foglaló visszafizetéséről, nyilatkozta néhány nappal ezelőtt Szergej Csemeszov, a RoszTechnologii fegyverzeti holding igazgatója.


(aktuell.ru)

 

 

Cimkék: orosz-iráni kapcsolatok, S-300
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat