OROSZVALOSAG.HU


Belorusz-venezuelai szövetség 

  |  2010-10-17 01:18:52  |  
Mezei Bálint

Belorusz-venezuelai szövetség 

Chavez Lukasenko segítségével utat találhat Bakuba is 

Belorusz-venezuelai szövetség Belorusz-venezuelai szövetség  

Venezuela és Belarusz szövetsége – Moszkva árnyékában

Caracas és Minszk 2010. október 16-án, szombaton kiemelkedő jelentőségű megállapodást kötött, melynek értelmében 2011 és 2013 között az egykori szovjet tagállam évi tízmillió tonna nyersolajat importál újdonsült dél-amerikai partnerétől.

Az Alekszandr Lukasenko és Hugo Chavez által ellenjegyzett szerződés konkrét részleteinek kidolgozásával a két állami tulajdonú monopóliumot a Belarusz Olajvállalatot és a Petroleos de Venezuelát bízták meg. A két érintett cég memorandumba foglalta jövőbeni közös vállalásait, így a két új venezuelai olajmezőt feltáró vegyesvállalatuk, a 2007-ben alapított Petrolera BeloVenezolana gyorsított fejlesztését.

A belorusz miniszterelnök első helyettese, Vlagyimir Szemasko állítása szerint a Petrolera BeloVenezolana jelenleg öt olajmezőt üzemeltet, melyek együttes termelése éves viszonylatban eléri a 820 ezer tonnás szintet. A memorandum értelmében a fenti egységekhez most csatlakozó két új mezővel a vegyesvállalat termelési kapacitása évi 1,2-1,3 millió tonnára nő.

Chavez, aki még most is Minszkben tartózkodik, elnöki mandátumai során immár negyedszerre látogatott a külföldtől elzárt Belaruszba. Eddigi tárgyalásainak sikerét jelzi, hogy idén tavasszal útjára indult az első menetrendszerű kőolajszállítmány Venezuelából a keleti partner tárolóiba.

A caracasi vezetés Lukasenko segítségével tartósan megvetheti lábát Európában, és utat találhat a „mindenki Bátykájával” szintén jó viszonyt ápoló Bakuhoz is. Egy jövőbeni venezuelai–azeri kapcsolatfelvétel döntően befolyásolhatná az öreg kontinens energiapolitikáját. 

Maga Hugo Chavez is igyekezett mindenkit megerősíteni a tegnap nyélbe ütött egyezség tartalékairól, mind diplomáciai, mind energetikai vonatkozásban. „Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb olajkészleteivel, így biztosított a belorusz finomítók zavartalan ellátása a következő 200 évre.”

(RIA Novosztyi)

Cimkék: Chavez. Lukasenko, kőolaj, Baku, Venezuela
Országok: Belarusz Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat