OROSZVALOSAG.HU


Az első reakciók Nyemcov meggyilkolására

  |  2015-02-28 02:10:51  |  
Oroszvilag.hu

Az első reakciók Nyemcov meggyilkolására

Előre megtervezett, demonstratív gyilkosság? 

 Az első reakciók Nyemcov meggyilkolására

Az egyik legkeresettebb orosz politológus, a Putyinnal szemben kritikus Sztanyiszlav Belkovszkij az Echo Moszkvinak adott gyorsinterjúban a Nyemcov-gyilkosságról azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint ez egyáltalán nem állt érdekében Putyinnak, annak ellenére, hogy az elmúlt évben az orosz ellenzékkel szembeni gyűlöletközeg megteremtésében van felelőssége az elnöknek.

Borisz Nyemcov meggyilkolása „teljes mértékben káros a Kremlnek. Holnap az egész világ Putyin és a Kreml felelősségéről fog beszélni.” A Nyemcov-gyilkosság „seb Oroszország testén.”

 

Gleb Pavlovszkij politológus szerint Borisz Nyemcov meggyilkolása demonstratív jellegű volt. Nem akárhol, a Vörös tér közvetlen közelében, a Kreml falainál, térfigyelő kamerák sokasága között ölték meg az orosz kormány volt tagját. „Ez egy felhívás az ország és a hatalom számára.”

Alekszej Venyediktov, az Echo Moszkvi főszerkesztője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy Nyemcovot a Kremltől néhány méterre ölték meg, egy olyan helyen, melynek minden négyzetméterét őrzik és filmezik. 

 

A gyilkosság után az ellenzék megvéltoztatta a vasárnapra tervezett politikai tömegdemonstrációt, ami helyett gyászdemonstrációra kerül sor. 

Már éjjel és hajnalban virágokat vittek a moszkvaiak a gyilkosság helyszínére.

Borisz Nyemcov meggyilkolását elítélte Barack Obama amerikai elnök is, aki átlátható nyomozásra hívta fel az orosz hatóságokat.

Putyin után Dmitrij Medvegyev miniszterelnök is részvétét fejezte ki Nyemcov hozzátartozóinak. Az ellenzéki kommunisták szerint a gyilkosság provokációnak tekinthető. 

......................................................................................................

 

 

Borisz Nyemcov a tragédia előtt a GUM egyik éttermében vacsorázott 23 éves kijevi barátnőjével. Ezt követően gyalog indultak a Vörös tér felé – már ekkor követték a párt. A hídon egy fehér kocsi ért Nyemcovék mellé, az autóból 6-7 lövést adtak le a politikusra, amiből négy lövedék célba ért. A nyomozók azt feltételezik, a gyilkosságot jóelőre megtervezték. 

 

Cimkék: Borisz Nyemcov, Nyemcov-gyilkosság, Vörös tér, Kreml,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat