OROSZVALOSAG.HU


Lebukott a Vörös Hadsereg "hőse"

  |  2013-07-17 10:22:45  |  
Gyóni Gábor

Lebukott a Vörös Hadsereg "hőse"

Veteránnak adta ki magát a náci népirtó

 Lebukott a Vörös Hadsereg "hőse"

A Moszkva közeli Mamontovka településen kiderült egy 90 éves háborús veteránról, Szergej Maszlovról, hogy a második világháború idején egy fasiszta büntetőosztagban teljesített szolgálatot, népirtásban vett részt. Szergej Maszlov, aki valóban a Vörös Hadseregben kezdte katonai  pályafutását 1942-ben, több évtizeden keresztül kitüntetéseket viselt és mint a Vörös Hadsereg második világháborús veteránja kedvezményekben részesült, az államtól lakást és kocsit kapott, továbbá ő vezette a mamontovkai veteránok szövetségét.

Szergej Maszlov különböző kitalált történetekkel szédítette környezetét. Azt állította magáról, részt vett a legendás, 1941. november 7-én a Vörös téren tartott katonai parádén, és személyesen ő készítette fel Sztálin számára azt a lovat, amire a Generalisszimuszt ültették volna a győzelmi parádén. Maszlov gyakran mesélt „hőstetteiről” a helyi sajtónak, Mamontovkán köztiszteletben álló embernek tartották, még azt is tervezték, hogy szobrot állítanak neki. 

Maszlov kapcsán a gyanú kb. 10 éve merült fel, egy másik veterán részéről, aki ellentmondásokat vélt felfedezni a veterán történeteiben. Később kiderült, Maszlov a háború után 10 évig börtönben ült hazaárulás miatt (1955-ben amnesztia keretében szabadult), de ennek ellenére tovább tetszelgett a háborús veterán szerepében, két éve egy új Lada Kalina gépkocsit kapott, melyet személyesen a kormányzó adott át neki. 

Maszlov a háború idején német fogságba esett, vállalta az együttműködést a nácikkal (a Vlaszov-féle hadseregben szolgált). Belarusz területén népirtó akciókban vett részt, amit a belorusz KGB által megküldött iratok igazolnak. A háború végén Franciaországban a német hadsereg kötelékében a partizánok, majd a nyugati szövetségesek ellen harcolt. Amerikai fogságba esett, s bár szeretett volna az USA-ba menni, az amerikaiak kiadták a Szovjetuniónak.

A Maszlov-ügyről egy rendkívül érdekes beszélgetés zajlott a Rosszija csatornán, amely megtekinthető itt.

 

 

(newsru.com)

 

 

Cimkék: Szergej Maszlov, Mamontovka
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat