OROSZVALOSAG.HU


Az orosz hadsereg belülről

  |  2012-11-08 11:56:30  |  
Gyóni Gábor

Az orosz hadsereg belülről

Egyre több a nemzetiségi alapú konfliktus

 Az orosz hadsereg belülről

 

A héten leváltott Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter reformjainak köszönhetően az orosz hadseregben az elmúlt években visszaszorult a „gyedovscsina”, azaz az újoncok „szecskáztatása”, ugyanakkor egyre nagyobb problémát jelentenek a nemzetiségi konfliktusok – derül ki egy, sorkatonai szolgálatát már befejező fiatalember, Szergej Ufimcev újságíró beszámolójából.

Ufimcev szerint az orosz hadseregben rendkívül rossz az étkeztetés, a kínálat szerény, az adagok rendkívül kicsik. A sorkatonák kénytelenek „harcot” folytatni az élelmiszerért. Az újoncoknak kiosztott ruhák sokszor nem felelnek meg a katona méreteinek, az idősebb katonák azonban az újoncoktól elvett ruhadarabokkal találhatnak maguknak megfelelő öltözetet. Az idősebbek a ruhán kívül cigarettát is követelhetnek az újoncoktól, ezért a nemdohányoznak is ajánlatos cigarettát maguknál tartani.

A sorkatonák zsoldja havi 400 rubel (kb. 2800 forint), ezt az összeget azonban elveszik tőlük a tisztek az egység kiadásaira hivatkozva.

Az idősebb katonáknál nagyobb félelmet keltenek a nemzetiségi köztársaságokból jövő sorozottak. Amikor tuvaiak érkeztek az egységhez, ellopták az ebédlőből a kanalakat és szúróeszközöket faragtak belőlük. A tuvaiak senkit nem öltek meg, de alkalmasint szúrtak, ezért még a tisztek is igyekeztek elkerülni őket.

A dagesztániak nem közösködtek másokkal, az ebédlőben is egy csoportban, külön ültek. A kiadott feladatokat nem végezték el, vagy „felbéreltek”, azaz erőszakkal kényszerítettek másokat, hogy helyettük dolgozzanak.

Panaszkodni felesleges, senki nem fog közbejárni a kiskatonák érdekében, legfeljebb a parancsnok, de őt ritkán lehet elérni.

A hivatalos közleményekkel ellentétben nem szűnt meg a kiskatonák házimunkára való alkalmazása sem.

Mivel sokan nem akarnak egy évet eltölteni egy ilyen hadseregben, a korrupció is jelentős. Idén a tavaszi sorozási időszakban hivatalosan több mint 4000 korrupciós ügyet tártak fel. Sok nyilvánvalóan alkalmatlan személyt is besoroznak, miközben az állam évente 2 milliárd dollárt költ az újoncok orvosi felülvizsgálatára (ebből a pénzből 160 ezer szerződéses katonát lehetne foglalkoztatni).

Mindazonáltal az elmúlt években sikerült eredményeket is elérni. A sorkatonai szolgálat idejét 2 évről 1 évre csökkentették, a sorkatonák többet foglalkozhatnak harcászattal. A háztartási feladatokat igyekeznek kiadni magáncégeknek, ma már nem a katonák pucolják a krumplit, s a körletek takarítását is esetenként cégek végzik.

A Katonaanyák szövetsége az elmúlt öt évben kevesebb panaszt tett, mint a megelőző időszakban, csökkent a „gyedovscsinák” száma.

A kedvező fejlemények ellenére továbbra is sok a probléma, aminek jelei a sorkatonák öngyilkossági esetei és a hadseregben továbbra is előforduló súlyos bántalmazások. 

 

(newsru.com)

 

Cimkék: orosz hadsereg, Szergyukov
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat