OROSZVALOSAG.HU


A Gazprom parazita Oroszország testén? 

  |  2012-07-02 07:42:13  |  
Oroszvilag.hu

A Gazprom parazita Oroszország testén? 

A Gazprom van Oroszországért, vagy Oroszország a Gazpromért? 

 A Gazprom parazita Oroszország testén? 

 

Július 1-től 15 %-al nő a lakosság számára a földgáz ára Oroszországban: ezentúl 100 dollárt kell majd fizetni a lakosságnak ezer köbméter gázért, ami kétszerese az önköltségnek, és egyharmaddal több, mint amit például az amerikai fogyasztók fizetnek.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője, a társaság eredményeinek értékelésénél csupa pozitívumot említett: a Gazprom, immár egymást követően a második évben a világ legjövedelmezőbb társasága lett, 1 trillió rubeles tiszta haszonnal. A Gazprom 4 %-al növelte részesedését az európai piacon, elérve a 27 %-ot. Csak a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet területén több gázt termelnek ki, mint az egész USA-ban. A Gazprom lesz ettől az évtől kezdve három idényre a Bajnokok Ligája fő szponzora.

Miller ugyanakkor elégedetlenségét fejezte ki a magas adók miatt, amik, úgymond, exportorientálttá teszik a céget és fékezik a belső fejlesztéseket.

Úgy tűnik tehát, mintha a Gazprom zsarolná az orosz vezetést, újabb és újabb kedvezményeket kiharcolva magának. Mihail Krutyihin, a RusEnergy elemzője szerint mára a Gazprom az orosz költségvetés parazitájává vált. Mintha nem a Gazprom lenne Oroszországért, hanem Oroszország van a Gazpromért...

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Gazprom, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat