OROSZVALOSAG.HU


Putyin az orosz gazdaság jövőjéről 

  |  2012-06-21 21:27:59  |  
Oroszvilag.hu

Putyin az orosz gazdaság jövőjéről 

"Orosz Davos", immár 16. alkalommal

 Putyin az orosz gazdaság jövőjéről 

 

Szentpéterváron kezdetét vette az „orosz Davosnak” nevezett nemzetközi gazdasági fórum, immáron 16. alkalommal. A találkozó évről évre egyre nagyobb tekintéllyel bír az üzlet, de a politika világában is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is felszólalt a konferencia plenáris ülésén, programadó beszédben ismertette az orosz gazdaság előtt álló kihívásokat.

Az orosz elnök elmondta, a világgazdaság jelenleg súlyos helyzetben van, adósságválság sújtja a legfejlettebb államokat, a határozott intézkedések pedig hiányoznak. Éppen ezért nagyobb felelősség hárul a feltörekvő BRICS államokra (Brazília, Oroszorszg, India, Kína, Dél-Afrika).

Putyin szerint azok, akik leghamarabb találják meg a válságból kivezető út modelljét, stratégiai előnybe kerülnek a többiekkel szemben.

Oroszországnak már vannak tapasztalatai a 2008-2009-es válság kezelése nyomán: a támogatott hitelek, állami garanciák, a kereslet élénkítése megfelelő receptnek bizonyultak.

Oroszország a továbbiakban is kiszámítható gazdaságpolitikát kíván folytatni. Legfontosabb a makrogazdasági stabilitás. Putyin elmondása szerint javítani akarják a befektetési környzetet. Az orosz vezetésnek nem célja egy „államkapitalizmus” kialakítása – hangsúlyozta Putyin. Széles körű privatizációra kerül sor, amely azonban nem a ’90-es évek korrupt viszonyait fogja idézni. A privatizáció során az a cél, hogy megteremtsék a verseny feltételeit, ezért a magánmonopóliumok kialakítását sem támogatják.

Putyin szóvá tette, hogy az orosz tőke szeretne befektetni külföldön, ám néhány esetben ezt ellehetetlenítik, „méghozzá teljesen mondvacsinált, a gazdaságtól kívül álló okokkal.”

 

(Vedomosztyi, kremlin,ru) 

 

Cimkék: Szentpétervár, gazdasági fórum, Putyin
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat