OROSZVALOSAG.HU


Növekvő nyomás a hatalom részéről? 

  |  2012-06-12 00:04:30  |  
Kecskeméti Gábor

Növekvő nyomás a hatalom részéről? 

Kihallgatásra berendelt ellezéki vezetők

Növekvő nyomás a hatalom részéről? Növekvő nyomás a hatalom részéről? Növekvő nyomás a hatalom részéről? 

Mint az korábban megírtuk, hétfő reggel az oroszországi ellenzék vezetőinél házkutatást tartott a rendőrség. Június 12-én, azaz holnap óriási tömegtüntetés lesz az orosz fővárosban. Mivel a május 6-i „Milliók menete” Moszkvában erőszakba torkollott, ezért a rendőrség most igyekezett a menet szervezőit felügyelet alá vonni: a házkutatáson felül holnap délelőtt 11 órára kihallgatásra rendelték be őket. Megoldásként videó üzenetben fognak az ellenzéki tüntetőkhöz szólni, amit a kihallgatás előtt vesznek fel.

A menet szervezőbizottsága azonban bejelentette, hogy a történtek ellenére is megtartják a holnapi demonstrációt. (Melyet még korábban engedélyezett a rendőrség.) Jóllehet a héten hatályba lépett új gyülekezési törvény értelmében, ha a rendezvényen jogsértés történik, a résztvevőket és a szervezőket több tízezer rubelre büntethetik.

A történtek miatt mindkét oldal hangot adott azon félelmének, hogy az események radikális fordulatot vehetnek. Alekszej Kudrin egykori pénzügyminiszter Twitter üzenetében például ezt írta: „Az ellenzéknél tartott házkutatások és az új törvény a tüntetések radikalizálódásához vezethetnek és a keményvonalasok erősödését mutatják a hatalomban.”

Mihail Fedotovot, az elnök mellett működő emberi jogi tanács vezetőjét sokkolták az események. Szerinte az ellenzékieknél tartott házkutatás és a kihallgatás egybeesése a tüntetéssel a „legrosszabb”, amit az ember az orosz vezetés által hangoztatott modernizáció és társadalmi konszenzuson alapuló politikai reformok alapján elképzelhetett. Fedotov egy szolgálati útját azonnal lemondta, hogy személyesen figyelhesse meg a holnapi tüntetés történéseit.

Az ellenzék rendőrségi módszerekkel történő megfélemlítésétől óvott Mihail Kaszjanov egykori miniszterelnök és Vlagyimir Rizskov, a nemrég bejegyzett Republikánus Párt vezetője, akik szerint ez robbanáshoz vezet, amiért Putyin és köre tehető felelőssé.

Az „Igazságos Oroszország” párt egyenesen párhuzamot vont a jelenlegi orosz hatalom és a XX. század elején végnapjait élő cárizmus között, amely hasonló eszközökkel üldözte az ellenzéket. „A következmények ismertek”. – jelentették ki.

A rendőrség mellett a Kreml-párti média is kivette a részét az ellenzéki vezetők ellen folytatott „eljárásból”: az NTV csatorna egyik újságírónője Szergej Udalcov (Baloldali Front) lakásának átkutatása során felvételeket készített, majd később azt állította, hogy mindezt a tulajdonos engedélyével tette. Erre Udalcov, felesége és ügyvédjük feltartóztatták az újságírót, s felszólították, hogy törölje a képeket. Majd kölcsönösen feljelentették egymást: Udalcovék magánlaksértésért és a magánszféra megsértéséért, az újságírónő személyi szabadság korlátozásáért és az újságírói munka akadályozása miatt.

(RIA Novosztyi, aktuell.ru) 

Cimkék: navalnij, udalcov, kudrin, tüntetés, rendőrség, házkutatás, kihallgatás, moszkva, ntv,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat