OROSZVALOSAG.HU


Utcaátnevezések jöhetnek Moszkvában 

  |  2012-06-07 05:54:57  |  
Gyóni Gábor

Utcaátnevezések jöhetnek Moszkvában 

Az új orosz kulturális miniszter törölné a térképről a terroristák és a forradalmárok neveit 

 Utcaátnevezések jöhetnek Moszkvában 

Vlagyimir Megyinszkij új orosz kulturális miniszter javaslatot tett, hogy Moszkvában nevezzék át azokat az utcákat, melyek terroristák és forradalmárok neveit viselik. Helyettük az utcák azok neveit viselnék a jövőben a miniszer indítványa szerint, akik a terroristák áldozataivá váltak. Így a miniszter utcát nevezne el például Szergej Alekszandrovics Romanov nagyhercegről, volt moszkvai városvezetőről,  akit 1905-ben egy terrorista ölt meg.

Megyinszkij törölné Moszkva térképéről a cári család kivégzésében részt vevő Pjotr Vojkov, valamint más, gyilkosságokban, merényletekben részt vett forradalmárok (Sztyepan Halturin, Andrej Zseljabov) nevét is.

Szakértők bírálják a miniszter elképzeléseit. Borisz Makarenko, a Politikai Technológiák Intézetének alelnöke szerint egy miniszternek nem kellene beavatkoznia Moszkva város belügyeibe. Ötletei amúgy is kétségesek. Szergej Alekszandrovics Romanov például felelős abban a tömegszerencsétlenségben, ami 1896-ban történt Moszkvában a cár ünnepélyes megkoronázása idején (Hodinszkoje polje).

A kommunisták tiltakoznak a miniszter tervezete ellen.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Moszkva, utcanevek
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat