OROSZVALOSAG.HU


Május 1. Moszkvában

  |  2012-05-01 13:19:40  |  
Kecskeméti Gábor

Május 1. Moszkvában

Medvegyev és Putyin a nép között

Május 1. MoszkvábanMájus 1. Moszkvában

Az orosz politikai tandem igen meglepő módon csatlakozott a május elsejét ünneplő orosz szakszervezetek moszkvai felvonulásához, s beszélgetésbe elegyedtek több szakszervezeti taggal is. Az Oroszországi Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének mai demonstrációján ráadásul az első sorban haladtak a néppel. A páros később betért a Novij Arbat egyik bárjába, ahol megittak egy sört.

Ám a tömegben rajtuk kívül felbukkant az Egységes Oroszország párt sok prominens tagja, s a párt ifjúsági szervezete is. A menet a Tverszkaján át a Manyézs térre vonult. A számos kormányzati résztvevő ellenére a tömeg a munkavállalók jogainak jobb védelmét követelte, s élesen bírálták a kormányt a nyugdíjrendszer tervbe vett megváltoztatása miatt.

Május 1. MoszkvábanMájus 1. Moszkvában

Az orosz ellenzék azonban a mai tüntetést lemondta, ami főpróbája és erődemonstrációja lehetett volna a május 6-ra tervezett „Milliók menete” rendezvénynek.

A Manyézs téren az Egységes Oroszország párt egyik prominense arra kérte a tüntetőket, hogy vessenek véget a „liberális revans”-nak, utalva ezzel a választások utáni tömegtüntetésekre, mire a kormánypárti tüntetők válaszul a következő transzparenst emelték magasba: „Eljött a tavasz, kiszáradt az ingovány!” Ez utalás a Bolotnaja (ingovány) téri ellenzéki megmozdulásokra. 

Május első heteiben számos ünnepség lesz Oroszország szerte, hiszen a szovjet időkből örökölt május 1-ét követően, május 7-én Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása következik, majd május 9-én a Győzelem Napját ünneplik.


(The Moscow Times)

 

Cimkék: május 1, moszkva, szakszervezet, bolotnaja, ellenzék, tüntetés, elnök, tandem, medvegyev, putyin,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat