OROSZVALOSAG.HU


Alekszej Navalnij meglepő helyezése

  |  2012-04-19 17:43:20  |  
Kecskeméti Gábor

Alekszej Navalnij meglepő helyezése

Putyin kimaradt a listából

Alekszej Navalnij meglepő helyezéseAlekszej Navalnij meglepő helyezéseAlekszej Navalnij meglepő helyezése

A TIME magazin idei felmérése szerint Alekszej Navalnij orosz közéleti blogger és ellenzéki aktivista a világ 100 legbefolyásosabb embere közé tartozik. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin leendő orosz elnök nem került fel a listára.

Navalnij laudációjában Garri Kaszparov orosz sakkvilágbajnok – szintén „örök” ellenzéki – méltatta Navalnij tevékenységét és érdemeit, amit a korrupció elleni harcban fejtett ki. A lapban említést tesznek arról is, hogy „keményfejűsége” mellett személyes karizmája és csípős humora emelte a legbefolyásosabb emberek közé, ami éles ellentétben áll a Kreml hivatalnokainak „szürke és érzelemmentes” viselkedésével. Navalnij egyébként az egyetlen orosz, aki felkerült a listára.

A lista összeállítása során sok különböző szempontot vesznek figyelembe, így történhetett, hogy Putyin mellett sem Obama, sem Angela Merkel nem került fel arra. Navalnij megítélése azonban rendkívül szélsőséges: míg a TIME honlapján 90.000 olvasó szavazott mellette, addig 77.000-en ellene szavaztak.

Alekszej Navalnij amikor éppen nem az oroszországi korrupció ellen harcol, akkor üzletemberként keresi kenyerét: jogászi végzettsége dacára tőzsdeügynökként dolgozik. A világ által (el)ismert tevékenysége során azonban számos internetes erőforrást használ arra, hogy a gyakran kaotikusnak tűnő orosz közéletben átláthatóságot teremtsen. Az általa üzemeltetett
www.rospil.info a gazdaságban és az államigazgatásban felbukkanó korrupciós ügyekkel foglalkozik, a http://rosyama.ru az Oroszország-szerte meglévő útkárok regisztrálására szolgál (kátyúk, repedések) míg a http://rosvybory.org a választások tisztaságát hivatott ellenőrizni.

Navalnij 2007-ig a liberális Jabloko sorait erősítette, ahonnan „nacionalista propaganda” (!) vádjával kizárták. Nemrég saját párt alapítását jelentette be, s azt sem rejtette véka alá, hogy jelöltetni fogja magát a következő elnökválasztáson.

(time.com)

 

Cimkék: alekszej navalnij, ellenzéki, blogger, választás, korrupció, time, 100,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat