OROSZVALOSAG.HU


Dagesztáni iszlamistákat likvidáltak

  |  2011-08-14 10:42:22  |  
Kecskeméti Gábor

Dagesztáni iszlamistákat likvidáltak

Valószínű, hogy Magomedalijev is életét veszítette

Dagesztáni iszlamistákat likvidáltak

Orosz kormányzati források szerint legkevesebb hat feltételezett szakadár harcost öltek meg egy fegyveres rajtaütésben az Észak-Kaukázusban. Az elhunytak között lehet egy magas rangú iszlamista vezető, aki számos, Oroszországban elkövetett terrortámadás kitervelője volt.

Az Oroszországi Terrorellenes Bizottság közleménye szerint Abdullah Magomedalijev is azok között volt, akiket az augusztus 11-én, Mahacskalában, Dagesztán fővárosában likvidáltak.

Magomedalijev régóta szerepelt a terrorizmus ellen harcoló orosz erők listáján. Minden valószínűség szerint a háttérből irányította a 2010 szeptemberében, Buinakszkban egy rendőrségi támaszpont ellen elkövetett támadást, melyben 56 orosz katona vesztette életét. De egyéb terrorcselekményeket is az ő számlájára írnak. A Bizottság ráadásul azt feltételezi, hogy Magomedalijev „kapcsolatban állt a grúz titkosszolgálattal”, melyek elősegítették a terrorcselekmények végrehajtását.

Grúzia egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, ám Oroszország és Grúzia gyakorta vádolja egymást a másik ország belügyeibe való beavatkozással.

Dagesztánban lassan mindennapossá válnak a szakadár iszlamista fegyveresek támadásai.

(Radio Free Europe)

Cimkék: iszlamista, mahacskala, dagesztán, kaukázus, terrorizmus, magomedalijev, grúzia
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat