OROSZVALOSAG.HU


Bajba kerülhet a Gazprom 

  |  2010-03-13 14:15:54  |  
Gyóni Gábor

Bajba kerülhet a Gazprom 

A palagáz keresztülhúzza a Gazprom terjeszkedési terveit

 Bajba kerülhet a Gazprom 

Az új gázkitermelési technológiák súlyos gondokat okozhatnak az orosz gázipari konszern, a Gazprom számára. A palagáz kitermelése az Egyesült Államokat nemcsak önellátóvá tette földgázból, de ma már az amerikai gázkitermelés meg is előzi az oroszt (2009-ben az orosz gázkitermelés 582 milliárd köbmétert tett ki, szemben az amerikai 620 milliárd köbméterrel).

Hasonló fejlemények várhatók Kína vonatkozásában is, ami jelentős piacvesztést okozhat a Gazpromnak. Az orosz óriáscég korábbi terveiben az szerepelt, hogy az amerikai gázszükségletek 10 %-át fedezné, míg Kína vonatkozásában évi 68 milliárd köbméternyi orosz gáz megvásárlásáról született egyezség még 2006-ban.

Minden tervet boríthat viszont a palagáz: a PetroChina kínai energetikai társaság becslései szerint Kína 45 trillió köbméternyi palagázzal rendelkezik, ami több az összes becsült orosz gáztartaléknál. Kína gázéhsége évről évre nő, összefüggésben egyrészt a növekvő kínai gazdasággal, másrészt azzal, hogy a kínai gazdaság fokoztatosan áttér a szénalapú energiahordozókról a földgáz felhasználása felé.

Még egy kellemetlenség a Gazprom számára, hogy a nemrég felépült közép-ázsiai gázvezetéken Kína olcsón, 160-200 dollárért vásárolhat földgázt. Így aztán Kínának aligha lehet nyugati árakon (300 dollár) értékesíteni az orosz gázt.

Az orosz gázra várhatóan azonban így is szüksége lesz Pekingnek: eredetileg évi 68 milliárd köbméter szállításáról egyeztek meg két útvonalon. Elemzők szerint az elkövetkező 10 évben folyamatosan nőni fog a kínai gázigény. Ráaádásul a palagáz kitermelése egyelőre drágább, mint a hagyományos gázé (120-160 dollár ezer köbméterenként, szemben a hagyományos gáz 60 dolláros árával). Ez azonban igen gyorsan megváltozhat a jövőben, ráaádasul a tervek szerint 20 év múlva Kína földgázellátásnak a 25 %-át palagázból nyerik majd.

 

(gazeta.ru)

Cimkék: palagáz, Gazprom
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat