OROSZVALOSAG.HU


Veszélyes költészet

  |  2011-04-07 18:34:18  |  
Maria Lopatto

Veszélyes költészet

Vita egy bátor TV műsor kapcsán

 Veszélyes költészet

 

A "Dozsgy" orosz TV csatornán, amely rendszeresen ad teret Dmitrij Bikov író, újságíró műveinek, ezúttal a költő orosz tandemről szóló verse hanzott el. A vers Jevgenyij Jevtusenko egyik versének paródiája, s Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök nevében íródott. Putyin a vers szerint elégedetlenkedik, panaszkodik „barátjának”, Dmitrij Medvegyevnek annak viselkedése miatt, akit írásában kedvesen csak „Gyimának” szólít. Az orosz miniszterelnök társát „árnyékának” nevezi, amely mostanában „engedetlenné” vált: nem ért egyet a „gazdájával” Jukosz ügyében, vitatkozik a libiai kérdésről és már a saját hangját is hallatja.

A vers az orosz nagypolitikában kialakult szokatlan új légkört mutatja be, melyben inkább az államfő szerepel előtéren és nem Vlagyimir Putyin. A verset bemutató műsort végül „etikai okokból” nem tették közzé, mondván, az írás Putyint nem a politikusi mivoltában, hanem magánemberként támadja. Ennek ellenére a „Dozsgy” újságírói feltöltötték a műsort az internetre, ami miatt a csatorna főszerkesztője most meg akarja szüntetni az egész műsort.

A közismert orosz újságíró, Dmitrij Bikov bátor és szellemes politikai versei miatt lett híres Oroszországban, de éppen ezért csak az ellenzéki médiában lehet hallani a hangját. A „Dozsgy” csatornán nemrég megjelent műsorban egy ismert orosz színész Mihail Jefremov szavalta Dmitrij Bikov verseit. Az fiatal orosz közönség megszerette a műsort, emiatt annak megszüntetése éles polémiát indított el az országban.

 

 

Cimkék: Dmitrij Bikov,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat