OROSZVALOSAG.HU


Olcsóbb lehet a repülés Oroszországban 

  |  2011-04-01 12:13:02  |  
Kecskeméti Gábor

Olcsóbb lehet a repülés Oroszországban 

A különjáratok szabad eget nyitnak

 Olcsóbb lehet a repülés Oroszországban 

Oroszországban olcsóbb lehet ezentúl a népszerű turista célpontok elérése repülővel, ennek oka pedig a charter járatokra vonatkozó szabályok megváltozása. Korábban ugyanis charter járat indításakor (elsősorban Egyiptomba és Tunéziába), a charter cégnek jóvá kellett hagyatnia járatát egy kinevezett vállalatnál. Ezek legtöbbször az Aeroflot, Transaero vagy S7 voltak, melyek szívesen éltek vétójogukkal a konkurencia letörésére. De az orosz közlekedési minisztérium most összeállított egy listát, s a korlátozásokat várhatóan már számos helyen nem kell alkalmazni.

A változásnak valószínűleg lendületet adhatott egy nemrég történt eset, amikor 264 utas foglalt repülőjegyet a Sky Expressnél Csehországba, de a Transaero megakadályozta a repülőutat. A nagyobb légitársaság egyszerűen élt a vétó jogával, emiatt az utasokat 12 órán át függő helyzetben hagyták, addig, amíg egy kivételes határozattal megkapták a felszállási engedélyt.

Más esetekben a légitársaságok készen álltak arra, hogy pert indítsanak a kijelölt vállalat ellen, mivel az meghiúsította a megegyezést már működő útvonalakon.

A helyzet enyhülése érdekében az orosz kormány félredobta azt az előírást, hogy a repülőtársaságoknak engedélyezniük kell útvonalaikat a nagy társaságoknál. A következő célországokat vették bele ebbe a rendelkezésbe: Bulgária, Görögország, Ciprus, Kína, India, Jordánia, Tunézia, Marokkó, Franciaország, Ausztria, Montenegró, Svájc, Németország, Egyesült Arab Emirátusok, Norvégia, Magyarország, Kuba, Dominikai Köztársaság, Malajzia, India, Horvátország, Vietnám, Portugália, Cseh Köztársaság, Nagy-Britannia, Finnország.

Így várhatóan „kinyílik” az égbolt Oroszországban is, ami egyértelműen az utasok érdekét szolgálja: ha több útvonalon verseny alakul ki, az rövid időn belül az árak csökkenéséhez vezet. Vitalij Korenyugin a Sky Express szóvivője azt nyilatkozta, hogy a régi rendszer 15-30 százalékkal felnyomta az árakat például Moszkva és a krétai Heraklion között. Elmondta továbbá, bízik abban, hogy az új szabályoknak köszönhetően több charter járatot indíthatnak a csehországi Pardubicébe (Budapestről vonattal átszállás nélkül elérhető). A Kavminvodavja vállalat pedig a Bulgáriába irányuló járatszámát szeretné emelni.

Ám szakértők arra figyelmeztetnek, hogy korai lehet az öröm, hiszen a kormányközi megállapodások megbuktathatják a jelenlegi rendszert, hiszen rangban megelőzik az orosz törvényeket egy nemzetközi jogi vitában.

 

(The Moscow News)

Cimkék: Oroszország, polgári repülés, Aeroflot
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat