OROSZVALOSAG.HU


Változások az orosz állami befektetésekben 

  |  2011-03-31 14:18:22  |  
Kecskeméti Gábor

Változások az orosz állami befektetésekben 

Medvegyev: az állam 7-8 év múlva szálljon ki a szuverén pénzalapból

 Változások az orosz állami befektetésekben 

Az orosz kormánynak fel kell hagynia a magántőkealapokba való befektetésekkel, hogy külföldi közvetlen befektetéseket csalogassanak az országba, jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerdán: „Az államnak nem szabad részt vennie ilyen alapok kezelésében és 7-8 éven belül ki kell vonulnia azokból. Az alap irányítását egy befektetési piacokon jártas csoportra kell bízni.”

Az alapkezelő társaságnak arra lesz felhatalmazása, hogy új beruházásokat, befektetéseket biztosítson Oroszországban, a jelenlegi alap értékéhez képest ötször nagyobb összegben.

„Ez egy ambíciózus terv, de hiszem, hogy reális, tekintetben véve gazdaságunk lehetőségeit.” – tette hozzá az elnök.

Az orosz hatóságok egyébiránt azt tervezik, hogy high-tech és modernizációs beruházások érdekében létrehoznak egy közvetlen befektetési alapot, külföldiek részvételével. Ezt az alapot a többségi állami tulajdonban álló Vnyesekonombank. A létrehozandó alap paraméterei, rentabilitásának mértéke, struktúrája, a külföldiek részvételének határideje és az alap mérete még megbeszélések tárgyát képezi.

Az orosz gazdasági minisztérium javaslata alapján egy 10 milliárd dollár értékű befektetési alapot hoznának létre, jóllehet a pénzügyminisztérium még csak 1 milliárd dollárig engedélyezné, de megállapodások függvényében az alapot fokozatosan növelni lehetne, akár úgy, hogy költségvetési többletet vonnak be. Az alap előkészítése egyébként jól halad, a tervek szerint június elsején fogják bemutatni a külföldi befektetőknek, mely egybeesik a szentpétervári Gazdasági Fórummal. Az alap 2012. után kezdené meg a befektetéseket.

 

 

(RIA Novosztyi)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat