OROSZVALOSAG.HU


Kiutasítottak egy brit újságírót Moszkvából

  |  2011-02-08 10:21:44  |  
Gyóni Gábor

Kiutasítottak egy brit újságírót Moszkvából

Az ok ismeretlen

 Kiutasítottak egy brit újságírót Moszkvából

 

Az orosz hatóságok megtiltották a brit Guardian újságírójának, Luke Hardingnak, hogy belépjen az Orosz Föderáció területére, bár a férfi érvényes vízummal rendelkezett. Az elutasítás okát nem közölték, ám az újságíró szerint szakmai munkássága miatt nem engedik be Oroszországba, mert az orosz hatalom számára kedvezőtlenül interpretálja a világ legnagyobb országában zajló eseményeket. Az utolsó csepp a pohárban véleménye szerint az Oroszországra vonatkozó WikiLeaks iratok publikálása volt.

Harding négy éve dolgozott Oroszországban és tervei szerint még további két évet maradt volna.

A szombaton Moszkvába érkező újságírót, miután közölték vele, „Oroszország az ön számára zárva van”, az első géppel visszaküldték Londonba.

A brit külügyminiszter, William Hague azonnal felvette a kapcsolatot orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, számonkérve tőle az esetet. A svéd külügyminiszter, Karl Bild szerint „európai nemzetek így nem viselkednek”, mint ahogy az oroszok bántak a Guardian újságírójával.

A Guardian szerkesztőségi cikkben reagált, szerintük Harding „bűne” az volt, hogy sokat írt az oroszországi korrupcióról, a sajtószabadság megsértéséről, az elhibázott és durva Kaukázus-politikáról, a demokratikus deficitről.

Hardingnak már korábban is meggyűlt a baja az orosz hatóságokkal, mert, úgymond, engedély nélkül látogatott el Jamalba és Ingusétiába. Az újságíró szerint a Kreml azért toloncolta ki őt Oroszországból, mert fél.

Utoljára 1989-ben fordult elő, hogy az orosz (szovjet) hatóságok kiutasítottak egy brit újságírót az országból. Akkor a Sunday Times munkatársát, Angus Roxburgot azzal vádolták, hogy kémktevékenységet folytat.

 

(Kommerszant)

 

Cimkék: Luke Harding, Guardian
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat