OROSZVALOSAG.HU


A terror megelőzhetetlen? 

  |  2011-02-07 13:46:00  |  
Kecskeméti Gábor

A terror megelőzhetetlen? 

Egy baljós kísérlet eredménye

 A terror megelőzhetetlen? 

Két újságírónő egy Pjatyigorszkból Moszkvába tartó menetrendszerinti buszjárattal egy ál-bombát csempésztek az orosz fővárosba anélkül, hogy bárki is felfedezte volna. Végeredmény: a terroristák akadálytalanul juthatnak be a többmilliós nagyvárosba.

A két nő egy kartondobozba csomagolt porszívót vitt magával, melynek belsejében egy bomba kényelmesen elrejthető. A 2010 márciusában elkövetett moszkvai metró elleni merényletek idején az öngyilkos merénylők hasonló kartondobozokban szállították bombáikat és szintén egy menetrend szerinti autóbuszjárattal érkeztek a Kaukázusból az orosz fővárosba.

A „Moszkovszkij komszolomec” tudósítóinak beszámolója szerint beszálláskor csomagjaikat nem ellenőrizték fémkeresővel. Ráadásul útleveleiket sem ellenőrizték az utazás során. Minderre aligha volna szükség, hiszen a cikkből kiderül: „Pjatyigorszkban 30.000 rubelért bárki szerezhet hamisított útlevelet, akár 24 órán belül is.”

Az egyik megállónál négy férfi szállt fel a buszra, táskáikat megvizsgálták, de a kereső gyanús csipogását figyelmen kívül hagyták – a rendőrök elhitték az új utasoknak, hogy mi van a csomagjukban. Krasznodár határán egy meglehetősen laza útlevél és csomagellenőrzésen estek át a busz utasai, de a kartonra így sem lett senki figyelmes. Krasznodár és Moszkva között nem történt újabb vizsgálat. Az „Orecsovo” buszállomáson Moszkvában egyetlen rendőr sem várt a buszra, az utasok egyszerűen leszálltak, vették a csomagjaikat és útnak indultak a hatalmas városban.

„A válasz arra kérdésre, hogy a rendőrség képes lenne-e ma egy terrortámadást megakadályozni, számunkra világos.” – írták végkövetkeztetésként az újságírónők. De nem ez volt az első ilyen jellegű kísérlet: a domogyedovói merénylet előtt más újságírók megkíséreltek ál-bombákat Moszkva három nemzetközi repülőterére csempészni. Csak Seremetyevón tartóztatták fel őket, Domogyedovóra és Vnukovóra minden nehézség nélkül bejutottak. 

Egy, az orosz lakosság körében végzett közvélemény kutatás szerint is elsősorban az orosz rendőrség felelős a január 24-i moszkvai merényletért, ahol 36-an vesztették életüket, mivel a rend őrei rosszul végzik munkájukat és megvesztegethetőek. Kérdés, hogy a meghirdetett rendőrségi reform és a tény, hogy a merénylet óta számos rendőri vezetőt menesztettek, változtat-e valamit is az orosz rendőrség hatékonyságán.

 

(aktuell.ru)

Cimkék: Oroszország, terror, Moszkovszkij komszomolec
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat