OROSZVALOSAG.HU


Római farkasok - moszkvai milliók

  |  2010-09-15 23:31:53  |  
Mezei Bálint

Római farkasok - moszkvai milliók

Orosz kézbe kerülhet az AS Roma 

Római farkasok - moszkvai milliókRómai farkasok - moszkvai milliókRómai farkasok - moszkvai milliók 

Az orosz sajtó szerint az AS Roma labdarúgóklub a Lukoil érdekeltségébe kerülhet

Itáliában a futball nem egyszerűen csak sportág, annál sokkal több, a show-business meghatározó eleme, az olasz média aranytojást tojó tyúkja. A nemzeti csapat több millió szurkolót ültet a képernyők elé, és szinte minden régió, tájegység rendelkezik legalább egy jelentősnek nevezhető egyesülettel. Bár a válogatott és a klubfutball elmúlt évtizedes teljesítménye összességében pozitívan értékelhető, a megújulást biztosítani hivatott stabil anyagi háttér egyre kevesebb csapat sajátja. Nem hiába röppen fel időről időre az AC Milan áruba bocsátása, orosz és arab befektetők bevonása a híres piros-fekete klub tulajdonosi hátterének átalakításába. Legtovább a Gazprom térnyerésének híre tartotta-tartja magát, mely mindezidáig nem nyert hitelt érdemlő, kategorikus cáfolatot.

A Milanhoz hasonló cipőben jár az olasz főváros egyik patinás csapata, az évek óta financiális gondokkal küzdő AS Roma is. A bordó-sárga egyesületet birtokló Sensi család régóta tárgyal a gárda értékesítéséről, de a korábbi kísérletek többsége már a tervezés kezdeti időszakában elbukott. 2004 táján maga Soros György is érdeklődött a római farkasok iránt, de az indokolatlanul magasnak tartott kivásárlási ár, a hírneves egyesület horribilis adósságállománya és a helyi ultracsoportok ellenszenve miatt végül kútba esett a gondosan felépített szanálási terv. Fontos tudni, hogy a városi rivális Lazióhoz, valamint a torinói illetőségű Juventushoz hasonlóan a két bajnoki címmel büszkélkedő, népszerű bordó-sárga egyesületet bevezették a milánói tőzsdére, mely nagyban megkönnyíti a klub esetleges felvásárlását.

Ma, hat évvel később a life.ru orosz portál írása szerint Leonyid Fedun, a Lukoil alelnöke az AS Roma részvényeinek többségére tenne visszautasíthatatlan ajánlatot. A befektetői szerkezet átalakítása két lépcsőben történne. Eső körben a teljes döntési szabadságot garantáló 50 százalékos tulajdonszerzést ütnék nyélbe, majd ezt követné a maradék részvények 35 százalékát érintő opció. A hivatkozott oroszországi forrás szerint bő másfél év múlva, 2012-re a Lukoil második embere a Roma egyedüli tulajdonosává válhatna. A teljes összeg természetesen csak találgatások tárgya, de a számlát adott esetben nagyjából 200 millió euróról kellene kiállítani.

Az elsőként felmerülő kérdés a befektetés megtérüléséhez kötődik, azaz mit is kap e temérdek pénzért a szerencsés vevő? Olaszország egyik legnépszerűbb – igaz az északi nagy trióhoz (Juventus, AC Milan, Internazionale) nem hasonlítható – klubját, melynek soraiban több klasszis is felbukkan. Közülük is De Rossi, Vucinic, Adriano, Borriello, Brighi, Juan, Julio Baptista, Mexes nevei ugranak be elsőre, illetve természetesen a csapatkapitány-idol Francesco Tottié. Meccseiket Olaszország egyik legismertebb arénájában, az 1990-es világbajnoki döntőnek is otthont adó Stadio Olimipicóban játsszák. Az Itália-szerte is párját ritkító szurkolótábort hagyományosan baloldaliként könyvelik el, és ezt a meggyőződést erősíti olyan ismert személyiségek, művészek kötődése a klubhoz, mint Ennio Morricone, Claudio Amendola, Maurizio Costanzo, Lucio Dalla vagy Antonello Venditti romanista hite.

Leonyid Fedun a Lukoilban betöltött pozíciója mellett a Szpartak Moszkva tulajdonosa is. Utóbbi klub idén hosszútávra szóló technikai megállapodást kötött a Milannal az utánpótlásnevelés, a játékosmegfigyelés és a marketing feladatok összehangolására építve. Fedun számára a Serie A egyáltalán nem ismeretlen terep, elfogadottságát növelheti 5,5 milliárd dollárra rúgó vagyona, mellyel – a Forbes magazin számításai szerint – a világ 132. leggazdagabb emberének nevezheti magát. Az AS Roma megszerzése ellenben sokkalta nehezebb feladatnak ígérkezik, mint bármely korábbi befektetése a posztszovjet térségben. A klub jelenlegi elnökasszonya, Rossella Sensi egyszerre több vasat is tart a tűzben, és a múlt héten előrehaladott tárgyalásokat folytatott az Unicredit-csoporttal. Sokan a válogatott csatár, Marco Borriello leigazolását is a tőkeerős, olasz központú pénzintézet első nagy lépéseként értékelik az egyesület felvásárlása felé vezető úton. A Milan korábbi játékosáért 10 millió eurót kell kifizetni, igaz csak egy év múlva, az opciós joggal járó kölcsönszerződés lejárta után. A lombard klub is hasonló konstrukcióval szerezte meg Ibrahimovic-ot, a pletykák szerint javarészt a Gazprom rubeljeit felhasználva.

Az Unicredit igazgatótanácsának helyettes vezetője, Paolo Fiorentino szeptember 15-én adott nyilatkozata kizárta bármely külföldi felvásárlás lehetőségét, így a Lukoil részvételét is az AS Roma nagyszabású tranzakciójában. „Éppen azon dolgozunk, hogy elvarázsoljuk Róma városát és a csapat szurkolóit. Álmokat írunk. Burdisso és Borriello a mi befektetéseinknek köszönhetően érkeztek a klubhoz. A külföldi érdekeltségekről szóló hangok puszta találgatások. Ami mindenki számára ismert, az nem más, mint az Unicredit vételi szándéka. Most erről beszélnek, és az eredmények bemutatására egy teljes szezon áll a rendelkezésünkre.”

A témában megszólalt Gianni Alemanno, Róma jobboldali főpolgármestere is. Az olasz főváros önkormányzata a Stadio Olimpico tulajdonosaként és fenntartójaként is erősen érdekelt a bordó-sárgák jövőjében. Alemanno korábban öt éven át, 2001 és 2006 között Berlusconi második illetve harmadik kormányában agrárminiszterként tevékenykedett. A Radio Radio mikrofonja előtt a patinás klub áruba bocsátása kapcsán egyáltalán nem zárta ki egy külföldi befektető érkezését. „Hazai és külföldi rendezési lehetőségekről beszélünk. Több csoport is élénken érdeklődik a klub iránt, de csupán a hónap végére válik egyértelművé, hogy ki hajlandó jelentős összegeket áldozni a csapatra és az egyesületért. Fontosnak tartom, hogy az Unicredit nem pusztán a kereskedelmi szempontokra koncentrál, így ajánlata versenyképes, mi több, hiteles. Az oroszok? Az itthoniakat részesítem előnyben. Ha tényleg komolyan gondolják, be kell mutatniuk, hogy mekkora tőkével rendelkeznek, és ebből mennyit szándékoznak az AS Romára költeni. Ezzel bizonyíthatják szavahihetőségüket.” 

A tranzakció jóváhagyása a szakértők egybehangzó állítása szerint várhatóan elhúzódik, ezzel teret adva a legmerészebb találgatásoknak is. Az idei bajnokságot pocsékul kezdő farkasok, a Bajnokok Ligájában sem vitézkednek, további erősítésekre pedig a januári átigazolási időszakig nincsen lehetőség. A csapat és a szurkolók számára is a helyzet mielőbbi rendeződése lenne a lehető legjobb megoldás, így teli pénztárcával várhatnák a karácsonyi ünnepeket. Minderre esélyt adna az Unicredit és a Lukoil együttműködése, hiszen az olasz pénzintézet portfóliójában kiemelt hangsúlyt kap Kelet-Európa és azon belül is Oroszország, míg a Lukoil elsősorban nyugaton terjeszkedne. Ki tudja, talán már nem is olyan távoli a megegyezés.     

Cimkék: AS Roma, Lukoil, Unicredit, Fedun, Alemanno, Stadio Olimpico, Róma
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat