OROSZVALOSAG.HU


Elég a nyugati limuzinokból!

  |  2010-07-14 15:57:49  |  
Mezei Bálint

Elég a nyugati limuzinokból!

Visszatérhetnek a szovjet korszak elnöki autócsodái - igaz, modern köntösben

Elég a nyugati limuzinokból!Elég a nyugati limuzinokból!

 
Oroszország – a Zil visszatérése – „Elég a német autókból”
A Kreml ura egy kis szériás modell gyártását rendelte el, mely az újonnan felemelkedő
oligarchák körében válhat népszerűvé – Repubblica
 
 
Visszatér, még ha kissé mesterkélt módon is a szovjet nómenklatúra egykori limuzinja és állandó megkülönböztető jelzője a Zil. Egykoron Sztálin, Hruscsov és a nyugati autók szerelmese, Brezsnyev is a Lihacsov Autógyár híres típusait használta. Gorbacsov, a peresztrojka és a Szovjetunió bukása után Moszkva új vezetői elsősorban a német gyártmányokat részesítették előnyben. Szakítva elődjei stílusával, a „Zil” legújabb fejlesztéseit maga Dmitrij Medvegyev, hivatalban lévő orosz elnök karolta fel, aki Vlagyimir Putyin miniszterelnökhöz hasonlóan, láthatóan szívén viseli az évek óta hanyatló orosz illetve posztszovjet autógyártás sorsát.
 
A rendszerint kiváló Kreml-közli információkkal jelentkező „The Moscow Times” cikke alapján a föderáció vezetője kis példányszámban gyártott, exkluzív típus szériagyártását irányozta elő, melyet a jelenlegi elitnek szán, a mindennapi megkülönböztetett használat igényét teljességgel figyelembe véve.   
 
„Több autógyárral is tárgyalunk” – mondta Vlagyimir Kozsin, az elnöki hivatal reprezentációs főnöke, aki egyben kizárta azt is, hogy a Zil-hez fordulnának a megrendelés teljesítése okán, hiszen a moszkvai illetőségű márka kínálatában mára csupán a kamionok maradtak hírmondónak, míg az egykori ipari óriás központi üzemcsarnokát manapság kereskedelmi centrumként használják.
 
Az egyelőre homályos elnöki tervezet egyetlen biztos pontjának a magas előállítási költségek tűnnek, mivel a valaha „szovjet Rolls Royce” néven emlegetett limuzin újra messzire elkerüli a futószalagokat: akárcsak a borításként használt üzbég és türkmén szőnyegek, az új RUSSIA-01 is kézimunka, igazi műremek lehet. 
Cimkék: Zil, Sztálin, Brezsnyev, Hruscsov, Medvegyev, Putyin
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat