OROSZVALOSAG.HU


Arcah bukása

  |  2023-09-22 20:08:24  |  
Oroszvalóság Admin

Arcah bukása

Kereszt helyett félhold - Moszkva támogatásával

Arcah bukása

 

Miután az elmúlt hetekben intenzív kampány és háborús előkészületek zajlottak Azerbajdzsánban, szeptember 19-én 13 órakor Baku bejelentette, hogy „antiterrorista operációt” kezd Karabahban, és csapást mért az ott állomásozó örmény erőkre. Az azerbajdzsán erők estére áttörték a gyenge örmény védelmi vonalakat. Baku kapitulációt követelt az örményektől.

Szeptember elején Pasinjan örmény miniszterelnök azzal vádolta meg Oroszországot, hogy nem teljesítette szövetségesi kötelezettségeit. A napokban örmény-amerikai hadgyakorlat vette kezdetét, amit Moszkva erőteljesen kifogásolt. Ezután indult meg az azerbajdzsán offenzíva.

Pasinjan ezt követően kijelentette, hogy nincsenek örmény csapatok Arcahban/Karabahban, és Örményország nem bonyolódik háborúba Azerbajdzsánnal.

Ez azt jelentette, hogy Örményország gyakorlatilag lemond Arcahról. Szeptember 20-án Jerevánban kormányellenes tüntetések kezdődtek. Este a feldühödött tömeg a kormány épületének ostromába kezdett. De a tüntetők egy csoportja az orosz nagykövetség előtt tiltakozott, Moszkvát felelőssé téve Arcah elvesztése miatt. Ezek a tüntetők egy orosz zászlót is elégettek.

Baku közlése szerint előre tájékoztatta Moszkvát az örmény erők elleni csapásról. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő megerősítette, hogy Moszkva kapcsolatban volt Bakuban a karabahi helyzetet illetően. Nem hivatalos orosz források szerint Erdogan török elnök szeptember eleji oroszországi látogatásán Moszkva jóváhagyását adta Azerbajdzsán katonai akciójához.

Törökország támogatásáról biztosította Azerbajdzsánt.

A karabahi örmény erők szórványos ellenállás után kapituláltak. Az örmény veszteség 32 fő volt halottakban. Azerbajdzsán katonák valószínűleg tévedésből egy terepjáróban utazó orosz békefenntartókat is lemészároltak, amiért Ilham Alijev azerbajdzsán elnök bocsánatot kért Oroszországtól.

Az arcahi/karabahi örmények tömegesen menekülnek Örményországba, viszont Jereván közlése szerint csak 40 ezer menekülőt hajlandó befogadni „indokolt esetben.”

Ilham Alijev azerbajdzsán elnök nyugtázta, hogy Azerbajdzsán egy nap alatt elérte a célját, és helyreállította az ország területi egységét. Szavai szerint a karabahi örményeknek nincs mitől tartaniuk, „ők is a mi állampolgáraink.”

 

 

 

Cimkék:
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat